Cure

Eerste elektrische vuilniswagen in stad gestart met ophaalronde

In Eindhoven rijdt nu de eerste elektrische vuilniswagen z'n ophaalrondjes. De wagen is ontwikkeld door twee bedrijven uit de stad: DAF en VDL.

Afvalbedrijf Cure zet de wagen in voor het legen van ondergrondse en bovengrondse containers. Daar haalt de wagen restafval, plastic en papier op. Ook in Geldrop-Mierlo en Valkenswaard wordt het schone en stille voertuig ingezet. 


Diesel
De gangbare vuilniswagens rijden op diesel, en stoten aardig wat CO2 en fijnstof uit. De elektrische wagen doet dat niet. En dat geldt niet alleen voor het vervoer. Ook de kraan die de containers uit de grond haalt is elektrisch aangestuurd.

Proef
Het gaat om een proef, samen met afvalbedrijven in onder meer Rotterdam en Amersfoort. De bedoeling is dat er uiteindelijk meer elektrische vuilniswagens rond gaan rijden in de regio.  “In de leefbare stad wordt emissievrij gereden en is geluidsreductie gemeengoed. Dit voertuig biedt veel mogelijkheden om verder te innoveren en bij te dragen aan een beter klimaat”, licht Mathijs van der Mast van VDL toe.

Ook de gemeente Eindhoven is content. Klimaatwethouder Rik Thijs: "We hebben in Eindhoven grote ambities om CO2 terug te dringen. Dit is een mooie stap, en hopelijk inspireert het andere bedrijven om ook over te gaan op duurzame brandstoffen.”

Laat je reactie achter