Thuis

Een sociale huurwoning en twee koophuizen? Het mag en is moeilijk te bestrijden

Zelf in een sociale huurwoning wonen terwijl je huur ontvangt voor een koophuis, het klinkt erg oneerlijk. In Eindhoven geldt dit voor 23 mensen. Tegen één van hen is actie ondernomen. Corporaties zeggen er weinig aan te kunnen doen.

Het komt weinig voor maar is wel ongewenst: mensen met een sociale huurwoning die tegelijkertijd meerdere koopwoningen hebben. In een onderzoek van het Kadaster in opdracht van NRC bleek in januari dat het in Nederland om ruim duizend mensen gaat. Samen bezitten zij 3.344 huizen. In Eindhoven zijn volgens het onderzoek 23 huurders die samen 64 koopwoningen hebben.

Eén rechtszaak
Van de benaderde woningbouwcorporaties heeft op dit moment alleen Trudo een juridische procedure tegen een huurder lopen. De woordvoerder kan vanwege privacyoverwegingen geen details over de situatie geven. Hij wijst erop dat zulke zaken nauwelijks voorkomen.

Ook bij Woonbedrijf benadrukken ze de zeldzaamheid van deze constructie. Toch staat de corporatie apart vermeld in het onderzoek van NRC. Er staan zeven huurders ingeschreven die samen 21 koopwoningen op hun naam hebben. Directeur Roy Beijnsberger weet niet om welke mensen het gaat. “We hebben 34.000 woningen in ons bestand. Dan is zeven mensen erg weinig, al is het natuurlijk onwenselijk. We willen woningen aanbieden aan mensen die ze nodig hebben.”

Volgens Beijnsberger was in het NRC-onderzoek niet duidelijk in welk segment de huurders zitten. “Wij hebben niet alleen sociale huur, maar verhuren ook woningen in de vrije sector. Sommige woningen staan op de verkooplijst, omdat ze niet meer in onze portefeuille passen. Dat kunnen oude Philips-villa’s zijn. Als mensen in deze woningen ook een koopwoning hebben, is dat maatschappelijk aanvaardbaarder.”

Signalen uit de buurt
Als huurders eenmaal een sleutel hebben, is het voor corporaties in ieder geval moeilijk om ze weg te krijgen. “Je kunt iemand niet zomaar zijn of haar huis uitzetten,” zegt een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisatie voor woningbouwcorporaties. “Je kunt hooguit het gesprek aangaan en aansturen op een vrijwillig vertrek.”

“Huurders moeten hun hoofdverblijf in de woning hebben,” laat de woordvoerder van corporatie Wooninc weten. “Als dit niet zo is, stellen we een onderzoek in naar woonfraude.” De aanleiding voor zo’n onderzoek komt vaak van signalen van buren of buurtbewoners. Zij melden dat de bewoner vaak van huis is, of dat er al een tijd iemand anders woont.

Ook buurtbeheerders en de onderhoudsdienst spelen een rol. “Onze mensen komen achter de voordeur, we vragen hen te letten op signalen van woonfraude,” zegt Beijnsberger. “Buurtbeheerders kunnen bijvoorbeeld zien of de gordijnen in een woning altijd dicht zijn. Ze houden het wel in de gaten, maar zijn geen rechercheurs.”

Woonfraude
Eén of meer koophuizen hebben terwijl je in een sociale huurwoning woont, is niet automatisch verboden. Als de huurder tegelijkertijd in de corporatiewoning woont, mag dat gewoon. Als de huurder ergens anders woont, is dat strijdig met het huurcontract en kan de corporatie ingrijpen. Dat geldt ook voor onderhuur, waar de corporatie van tevoren toestemming voor moet geven.

In gevallen van illegale onderhuur, zoals vakantieverhuur of verhuur aan arbeidsmigranten, is altijd  sprake van woonfraude. Dat geldt ook voor adresfraude, niet wonen op het adres waar je staat ingeschreven. Meestal probeert een corporatie er in zulke situaties eerst nog uit te komen met de huurder. Dat gebeurt niet bij hennepteelt, waarbij direct de politie wordt ingeschakeld. Dan wordt een huurder zo snel mogelijk uit huis gezet, nadat de rechter daar toestemming voor heeft gegeven.

(Nog) geen vermogenstoets
Het opsporen van huurders met koopwoningen wordt verder bemoeilijkt doordat corporaties geen vermogenstoets mogen doen. Door een check in het kadaster kunnen ze relatief makkelijk achterhalen of (toekomstige) huurders al een woning elders hebben. Ze mogen echter niets met die informatie doen. Er gaan in Den Haag stemmen op om dit te veranderen.

Koepelorganisatie Aedes is niet per definitie voorstander van zo’n vermogenstoets, al zijn de meningen in de achterban verdeeld. “Mensen kunnen op jonge leeftijd een sociale huurwoning betrekken en in de loop van hun leven rijker worden,” zegt de woordvoerder. “Daar kun je moreel iets van vinden, maar het is niet verboden om dan in die sociale huurwoning te blijven wonen. Bij een vermogenstoets is de vervolgvraag waar je de grens legt. Als iemand geen tweede koophuis heeft maar een boot of een vakantiehuis, is het dan minder erg?”

In Amsterdam zoekt corporatie Eigen Haard met juristen uit hoe ze huurders met een koopwoning binnen de huidige wet alsnog uit hun huurwoning zouden kunnen zetten. In Eindhoven lijkt daar vooralsnog weinig animo voor. “De gemeente en corporaties hebben eerder dit jaar de omvang van dit soort woonfraude in kaart gebracht,” zegt de woordvoerder van Wooninc. “Op basis van de uitkomsten zien we geen aanleiding om het verhuurproces aan te passen.”

Scheefwonen voor leefbaarheid
De vermogenstoets zit volgens Wooninc. al gedeeltelijk ingebouwd bij de inkomenstoets die corporaties sinds een paar jaar wel mogen doen. Bij het sluiten van het huurcontract mogen mensen niet meer verdienen dan de inkomensgrens voor sociale huur. Corporaties toetsen dat bij de Belastingdienst.

De inkomenstoets wordt jaarlijks herhaald. Als huurders in de jaren daarna (veel) meer gaan verdienen dan de inkomensgrens voor sociale huur, mogen corporaties de huur voor hen sterker verhogen dan voor andere huurders. Deze regel is bedoeld om scheefwonen tegen te gaan.

Bij ‘Thuis vinden ze scheefwonen echter niet zo’n probleem. “Het percentage mensen dat te goedkoop scheefwoont, is niet al te hoog,” zegt woordvoerder Ingrid van Erve. “Voor de leefbaarheid in de buurt vinden we het goed dat er ook mensen met hogere inkomens in sociale huurwoningen wonen. Dit aantal is door strenge regelgeving de afgelopen 20 jaar enorm afgenomen. Mede daarom maken wij geen gebruik van de mogelijkheid om de huren extra te verhogen als mensen goedkoop scheefwonen.”

Selectie aan de poort
Intussen doen de corporaties best wat huiswerk voordat ze een huurcontract voorleggen. Behalve het inkomen checken ze de adresgeschiedenis van de nieuwe bewoner. Ook vragen ze een positieve verklaring van een vorige verhuurder, waarin staat dat de huurder de huur tijdig betaalt en de woning in nette staat houdt. Bij Slimmer Kopen van Trudo, waarbij mensen tegen flinke korting een huis kunnen kopen, wordt van tevoren wél gecontroleerd of iemand al een koophuis op zijn of haar eigen naam of op een bedrijf heeft staan.

Corporaties voeren vaak ook een intakegesprek met nieuwe bewoners. Medewerkers zijn er volgens Beijnsberger op getraind om verdachte situaties te signaleren en de nieuwe huurder daar eventueel mee te confronteren. “Soms hebben mensen vóór het tekenen van het huurcontract al een koopwoning op hun naam staan, als ze bijvoorbeeld in een scheiding zitten of een huis geërfd hebben. Dan denken we mee over een oplossing.”

Deze situaties zijn echter al bij voorbaat uitgesloten in het NRC-onderzoek. Om ruis in de data te voorkomen, is alleen gekeken naar mensen met minstens twee koopwoningen op hun naam. De werkelijke aantallen van sociale huurders met een koopwoning zouden dus hoger kunnen liggen.

Laat je reactie achter

advertentie Banner vloerenbaas
Mislopen promotie voor FC Eindhoven 'smetje' op geweldig seizoen
NABESCHOUWING

Mislopen promotie voor FC Eindhoven 'smetje' op geweldig seizoen

NABESCHOUWING

Mislopen promotie voor FC Eindhoven 'smetje' op geweldig seizoen

Supporters van FC Eindhoven zagen afgelopen zaterdag hun eredivisiedroom uiteenspatten. Toch hebben de goede prestaties, ondanks het mislopen van de promotie, de club veel opgeleverd. Onder andere meer sponsors, supporters en beleving.

600 weggebruikers op de bon geslingerd op de Geldropseweg
SNELHEIDSDUIVELS

600 weggebruikers op de bon geslingerd op de Geldropseweg

De politie heeft op één dag 600 weggebruikers op de bon geslingerd op de Geldropseweg in Eindhoven voor het overtreden van de toegestane snelheid. "De weg nodigt uit om harder te rijden."

Schmidt niet genomineerd voor Trainer van het Jaar; onbegrip bij PSV-supporters
RINUS MICHELS AWARD

Schmidt niet genomineerd voor Trainer van het Jaar; onbegrip bij PSV-supporters

De trainersvakbond Coaches Betaald Voetbal (CBV) heeft vijf coaches genomineerd voor de prijs voor de trainer/coach van het jaar in de Eredivisie.

Celstraf en tbs voor man die meisje op GGzE-terrein verkrachtte
RECHTSPRAAK

Celstraf en tbs voor man die meisje op GGzE-terrein verkrachtte

Een 57-jarige man is door rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor de verkrachting van een 17-jarig meisje. De man krijgt 20 maanden celstraf en tbs met dwangverpleging.

Degradatie hockeydames Oranje-Rood komt hard aan: 'Natuurlijk is dit balen'
DEGRADATIE

Degradatie hockeydames Oranje-Rood komt hard aan: 'Natuurlijk is dit balen'

Het is een hard gelag voor de hockeyvrouwen van Oranje Rood. Ze degradeerden dit weekend, na play-offs. En daarmee is er een einde gekomen aan dertien jaar in de hoofdklasse. "Het is ontzettend jammer."

Drugsafval gevonden langs kanaal in Breugel
CRIMINALITEIT

Drugsafval gevonden langs kanaal in Breugel

In Son en Breugel is een lading met drugsafval gevonden. Langs het kanaal werden er vaten met gevaarlijke stoffen aangetroffen.

advertentie Banner vloerenbaas
Celstraf en tbs voor man die meisje op GGzE-terrein verkrachtte
RECHTSPRAAK

Celstraf en tbs voor man die meisje op GGzE-terrein verkrachtte

Een 57-jarige man is door rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor de verkrachting van een 17-jarig meisje. De man krijgt 20 maanden celstraf en tbs met dwangverpleging.

Degradatie hockeydames Oranje-Rood komt hard aan: 'Natuurlijk is dit balen'
DEGRADATIE

Degradatie hockeydames Oranje-Rood komt hard aan: 'Natuurlijk is dit balen'

Het is een hard gelag voor de hockeyvrouwen van Oranje Rood. Ze degradeerden dit weekend, na play-offs. En daarmee is er een einde gekomen aan dertien jaar in de hoofdklasse. "Het is ontzettend jammer."

Drugsafval gevonden langs kanaal in Breugel
CRIMINALITEIT

Drugsafval gevonden langs kanaal in Breugel

In Son en Breugel is een lading met drugsafval gevonden. Langs het kanaal werden er vaten met gevaarlijke stoffen aangetroffen.