Een jaar na de opening maakt de 'medicijnfabriek' van het CZE medicijnen voor heel Nederland
Ongeveer een jaar geleden opende het Catharina Ziekenhuis zijn nieuwe bereidingsapotheek: en heuse medicijnfabriek waar het ziekenhuis op relatief grote schaal medicijnen maakt voor zijn patiënten. Een jaar na opening van het nieuwe pand, gaan de zaken voor de wind, ziet ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel.
“Het heeft best wat tijd gekost om de productieprocessen op te starten, ervoor te zorgen dat alle productieprocessen goed verlopen”, zegt Wezel. “Het gaat gestaag, we zijn tevreden. In het nieuwe pand kunnen we drie keer zoveel medicijnen maken als voorheen. En dat kan nog meer worden; we hebben het pand op de groei gebouwd.”
Maar ook nu al is de productie die gedraaid wordt in de nieuwe bereidingsapotheek aanzienlijk. “We maken 130 verschillende medicijnen”, zegt Van Wezel. “Die maken we voor patiënten van het Catharina Ziekenhuis en andere ziekenhuizen. Het grootste deel gaat eigenlijk naar andere ziekenhuizen, zo’n 95 procent. Een klein deel gaat ook nog naar gewone apotheken.”
120.000 mensen
“Op jaarbasis produceren we zo’n 600.000 afzonderlijke pillen, oogdruppels en andere soorten geneesmiddelen”, zegt Wezel. “Hoeveel mensen we daarmee helpen is moeilijk te zeggen – wij hebben als producent geen directe lijn met de patiënt. Maar stel dat iedere patiënt vijf pillen of druppels gebruikt, kom je uit op zo’n 120.000 gebruikers op jaarbasis. Een mooi aantal”, aldus Wezel. Dat getal kan echter nog hoger worden, volgens de apotheker.
De bereidingsapotheek werd namelijk niet alleen gebouwd om grotere hoeveelheden medicijnen te kunnen produceren, ook het registreren van eigen medicijnen was een belangrijke ambitie. Door bepaalde medicijnen zelf te kunnen registreren kan het ziekenhuis voorkomen dat farmaceutische bedrijven een reeds bestaand medicijn registreren en er daardoor astronomische bedragen voor kan vragen.
Kapers
“Op het moment dat sommige geneesmiddelen gekaapt worden door grote bedrijven kunnen ze een paar euro duurder worden maar ook honderden euro’s duurder”, zegt Wezel. “Wat wij doen is de productiekosten doorrekenen met een kleine marge om de boel hier draaiende te kunnen houden, maar we hebben geen winstoogstmerk.”
Registratie
Het registreren van de medicijnen is echter geen sinecure, laat Wezel evenwel weten. “De prijs van een medicijn wordt door een registratie wel wat hoger want het registreren kost geld, door de tijd die het kost maar ook door wat je voor een registratie moet betalen.”
Wezel hoopt dat in de loop van 2023 het eerste medicijn geregistreerd kan worden, maar als er iets fout gaat kan dat zomaar 2024 of zelfs 2025 worden. “We moeten een heel strikt protocol volgen, de juiste informatie aanleveren. Daarin moet alles op de juiste manier gebeuren waardoor je al snel extra onderzoek moet doen of bepaalde onderzoeken opnieuw moet doen. Dat kost farmaceuten dezelfde tijd, daarom duurt het zolang tot een geneesmiddel geregistreerd op de markt komt.”
Personeel
Tenslotte laat Wezel weten dat de bereidingsapotheek, in tegenstelling tot veel andere bedrijven, geen last heeft van de krappe arbeidsmarkt. “ Qua personeel gaat het ook goed, we hebben zo’n vijftig werknemers. Vacatures worden snel ingevuld. Mensen werken graag dicht bij de patiënt. Op een industrieterrein bij een grote farmaceut zie je die patiënten niet, hier is dat toch wat dichterbij. En het werk is bovendien afwisselend, dat spreekt mensen aan”, aldus Wezel.
Laat je reactie achter