'Een concert van Bløf zou nu best kunnen'

De corona-crisis houdt de evenementenbranche in een ijzeren wurggreep. Maar dat betekent niet dat er niets meer te organiseren valt, stelt Jan Buys, verhuurder van de Cultuurhallen in het Klokgebouw op Strijp S. "Ook in een anderhalvemetersamenleving zou een concert van Racoon of Bløf hier best kunnen."
Jan Buys zegt het er maar meteen bij: "Voor mij is het glas altijd halfvol". Hij is er de man niet naar om thuis af te wachten tot de corona-crisis weer voorbij is. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die de cultuur een warm hart toedraagt, vindt hij het van groot belang dat de 'motor weer op gang komt'. "We snakken toch allemaal weer eens naar een theater of concert?"
Coronaproof theater of poppodium
En dat is mogelijk, denkt Buys. Ja, óók in een anderhalvemetersamenleving. De ruimtelijke opzet van het Klokgebouw, maakt de locatie bij uitstek geschikt voor het opzetten van een corona-proof theater of poppodium. "Je hebt hier geen nauwe door- en toegangen, zoals bij andere theaters in de stad. Hier schuif je gewoon vier grote deuren open en iedereen kan op afstand van elkaar naar binnen en buiten.  Ook bij de garderobe en in de toiletruimte kun je met schotten en routing die afstand borgen. Met looplijnen en stippen bij de bar, toilet en in de zaal geef je dan aan waar mensen kunnen staan en lopen."

Spreiden
Buys heeft berekend dat hij op die manier in zijn twee grootste zalen nog altijd 1400 en 900 mensen kwijt kan. Natuurlijk ga je er financieel veel op inleveren als je je nog maar een kwart van je potentieel binnen kan laten. Maar als ik hier zo'n corona-theater maak en ik kan het een tijd laten staan om er meerdere concerten of evenementen in te houden, dan bespaar ik weer op opbouw- en afbreekkosten. En ook de lege agenda maakt dat de schade misschien nog te beperken is. Je zou een concert van Blöf, waar je normaal op één avond een volle zaal mee trekt, kunnen verspreiden over drie avonden in een corona-opstelling." 

Alternatief voor andere podia in de stad
Buys denkt dat zo'n corona-theater zou ook goed door andere cultuurpodia in de stad te gebruiken is, die met de ruimtelijke beperkingen van hun eigen theaters nu geen kant op kunnen. "Ik ben al door de Effenaar gepolst."
De motor moet weer op gang komen. We snakken toch allemaal weer naar een avondje concert of theater?

Jan Buys, eigenaar Klokgebouw Cultuurhallen

Rustige kijkconcertjes wél mogelijk
Maar wat ga je dan in zo'n corona-tempel organiseren? "Kijk, een metalfeest vol stagedivers en headbangers, gaat natuurlijk niet. En een dancefestival moet je voorlopig ook uit je hoofd zetten, ook na 1 september. Bovendien valt er sowieso vanzelf al veel weg, omdat veel bands nu helemaal niet naar Europa wíllen komen, zolang we hier in die lockdown zitten. Maar dan blijft er nog best een flinke groep uit de Benelux over van wat ik maar even de 'rustige kijkconcertjes' noem. De Bløfs, de Racoons, de Chef Specials...... met een vrij braaf publiek dat best te dresseren is in een anderhalvemeter-keurslijf. Of zo'n concert met al die gaten in de zaal op lange termijn leuk is, is een andere vraag. Maar puur om weer eens wat te beleven, om de tijd te overbruggen, prima toch?"
Veerkracht en creativiteit in de branche
Ondanks de diepe crisis waarin de branche verkeert, bespeurt Buys nog altijd genoeg veerkracht bij de mensen die er in werkzaam zijn. "Ik ben net nog benaderd door een partij die een soort coronaproof tribune hebben bedacht. Opgebouwd uit cabines van waaruit je dan met je gezin of met een vriend naar een voorstelling kan kijken. Heel interessant. Een ander bedacht een drive-in concert, waarbij je vanuit je auto van de muziek geniet. Kortom, we zitten niet stil. Maar we zijn natuurlijk wel afhankelijk van onze premier. Als hij zegt: voortaan alleen nog maar evenementen van maximaal 500 mensen... tja, dan stop maar! Dan heeft het geen nut. Maar als we allemaal meebewegen, op een uiteraard veilige manier, dan is er best nog een hoop mogelijk."
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen