Edo (12) en Lexje (8) werden vermoord in '45, nu komt er een tijdelijk Hornemann huis als herinnering
Het nog jonge leven van de joodse broertjes Edo (12) en Lexje (8) Hornemann uit Eindhoven kwam in april 1945 ten einde in de kelder van een verlaten schoolgebouw in Hamburg. Daar werden zij en nog achttien andere kinderen vermoord door de SS.
77 jaar later werkt achterneef Martijn Docters hard aan de komst van een pop-uplocatie van het Hornemann huis als herinnering aan de familie.
In de driehonderd vierkante meter tellende ruimte aan de Hurksestraat komt een museum, een dilemmakamer en een informatiecentrum. De tijdelijke locatie opent naar verwachting op 18 september - de Bevrijdingsdag van Eindhoven - de deuren, maar initiatiefnemer Docters kan al het een ander onthullen. Zo kunnen toekomstige bezoekers niet alleen iets leren over de familie Hornemann, maar worden er ook dilemma's voorgelegd. "Jongeren krijgen bijvoorbeeld de vraag voorgelegd hoe zij zouden omgaan met pesters", aldus Martijn Docters.
Behalve de dilemmakamer komt er ook een museum en een informatiecentrum. In het museum kunnen bezoekers kennismaken met het gezin Hornemann. Zij woonden op Staringstraat 29 in Eindhoven aan het begin van de oorlog, maar net als zoveel Joden en andere mensen die minderwaardig waren in de ogen van de Nazi's werden zij gedeporteerd. Vader Frits, moeder Bets en de broertjes Edo en Lexje zouden de verschrikkingen van de oorlog niet overleven.
Bets bezweek aan buiktyfus, terwijl Frits overleed door ondervoeding en de kou. De jonge broertjes wachtten een nog erger lot. Op de pas 12-jarige en 8-jarige Eindhovenaren werden medische proeven gedaan in concentratiekamp Neuengamme. Toen duidelijk werd dat het Derde Rijk aan de verliezende hand was, moesten die gruwelijkheden verborgen worden. Daarom werden Edo en Lexje eind april 1945 met nog achttien andere slachtoffers naar een verlaten schoolgebouw in Hamburg gebracht. Daar werden ze om het leven gebracht door de SS.
Herinnering
Met de pop-uplocatie wil Martijn Docters de herinnering aan de familie Hornemann, maar ook andere slachtoffers van vervolging levend houden. Daarom komt er in het informatiecentrum een bibliotheek met onder meer informatie over het Philips-Kommando en de medische experimenten gedurende de Holocaust. In het museum komt een vaste tentoonstelling over het leven van de broertjes en Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast komen er wisselende exposities, zoals over de Sinti en Roma.
Die pop-uplocatie blijft een á twee jaar bestaan. Het doel is echter nog steeds een definitieve locatie vinden voor het Hornemann huis. "En dan niet op een industrieterrein", aldus Martijn Docters.
Laat je reactie achter