Fors minder bedrijven gestart; wethouder somber over economie

De economie in Eindhoven en randgemeenten is door coronacrisis gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel op verzoek van Studio040 heeft samengesteld.

In april zijn er minder bedrijven zijn gestart dan dezelfde periode vorig jaar. Deze omroep vroeg bij het instituut cijfers op over het aantal faillissementen en in- en uitschrijvingen van nieuwe bedrijven in de gemeente Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Waalre.


Uit de cijfers komt naar voren dat er minder bedrijven zijn gestart dan dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk zijn er ook minder bedrijven gestopt en is er geen grote stijging te zien in het aantal faillissementen.


Somber toekomstbeeld
Wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven ziet de toekomst van de economie in de brainportregio somber in. “Als je naar de brainportregio kijkt, zie je grote zorgen in de horeca, logistiek en standbouw. Daar zien we echt zware klappen”, vertelt Steenbakkers.


“Waar we positief een uitzondering in zijn, is ASML en alle toeleveranciers van dat bedrijf. Daar loopt het redelijk door en dat is ontzettend belangrijk voor onze regio, want daar hangt heel veel andere bedrijvigheid vanaf”, aldus Steenbakkers. 

Horeca vreest voor toekomst
De horeca is een van de hardst getroffen sectoren, ook al hebben er nog geen horecabedrijven een faillissement aangevraagd. Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Eindhoven vreest wel voor de toekomst.

“We merken dat de druk heel hoog ligt. Het is met de huidige vooruitzichten moeilijk om de bedrijfsvoering goed rond te rekenen”, zegt Bakker. “Ik hoop dat het snel juli is omdat groepen tot 100 man dan weer mogen. Want zoals het nu lijkt met dertig mensen, vragen veel horecaondernemers zich af of ze wel weer open moeten”, aldus Bakker.

Zorgen om lange termijn
Wethouder Steenbakkers zegt dat we nog niet uit de problemen zijn. “We dachten dat het een korte dip naar beneden was en dan weer omhoog. Maar het gaat toch langere effecten hebben”, vertelt Steenbakkers.
“Daarom maken we ons zorgen over de economische kracht in onze regio”, aldus Steenbakkers. Hij is in gesprek over een nieuw noodfonds, zodat bedrijven en organisaties makkelijker hun hoofd boven water kunnen houden. 
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen