Studio040| Alain Heeren

Economie regio groeit in coronatijd, bedrijven investeren fors

De regionale economie draait goed in coronatijd. Heel goed. Buiten een aantal noodlijdende sectoren, maken bedrijven volop winst en wordt er veel geïnvesteerd. Dat zegt Marc Cootjans, Rabo-directeur in de regio Eindhoven. “Het is nooit crisis geweest.”

De Rabobank in Oost-Brabant kan het aantal financieringsaanvragen niet meer aan. Met andere woorden: bedrijven investeren in machines, gebouwen, er zijn overnames en uitbreidingen. Het is een belangrijk signaal dat er groei is. Cootjans: “In de regio is het aantal aanvragen met vijftien procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er is optimisme en vertrouwen bij ondernemers. En nu bekend is dat er binnenkort gevaccineerd gaat worden tegen het coronavirus, gaat het helemaal hard. We kunnen het niet meer aan.”

Technologiesector
De groei is te zien in bijna alle sectoren, vertelt Cootjans, “Met uitzondering van de branches als de horeca, draait alles door. Zeker in deze regio, met veel technologiebedrijven als ASML en Philips. Die bedrijven laten een enorme groei zien. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld anders, met veel horeca en Schiphol dat het moeilijk heeft.” Toch ziet hij wel verschillen binnen die technologiesector. “Het gaat vooral goed met bedrijven waar veel thuis gewerkt kan worden, zoals bij NXP en ASML. In de automobielindustrie, waar VDL en DAF actief zijn, is dat iets anders.”

Er is optimisme en vertrouwen bij ondernemers

• Marc Cootjans

Woningmarkt
Dat het goed gaat ziet Cootjans ook aan het aantal financieringsaanvragen van particulieren, die een nieuw huis willen kopen. “Dat is ook een belangrijke graadmeter voor de economie. Hier zien we zelfs een groei van vijftig procent. Het tekort aan woningen speelt daarbij een belangrijke rol.”

Wel pijn in horeca- en cultuursector
Hoewel het algemene plaatje dus heel positief is, geldt dat dus niet voor een aantal noodlijdende sectoren. Het gaat dan vooral over de horeca, de cultuursector en de evenementenbranche. Cootjans: “Daar is het gewoon een ramp. Er is vaak nul omzet. En de horeca is meestal al geen vetpot.” Toch zien hij nog weinig faillissementen in die sectoren. “De overheidssteun werkt nog goed. Die houdt de bedrijven die in de knel zitten voorlopig overeind.” Voor de Rabobank kan het dan 'nog wel spannend worden', mocht de overheid zich terugtrekken. “Als de overheid stopt met steun, dan komen bedrijven bij ons langs. Maar als de overheid het al niet meer ziet zitten, dan zie ik niet in dat wij als bank wel de helpende hand  uitsteken. We lenen geen geld als we onvoldoende garantie hebben dat het terugkomt.”

Laat je reactie achter