Dumfries spreekt zich uit tegen racisme in voetbal

PSV-speler Denzel Dumfries heeft zich in een interview met NRC uitgesproken over racisme in het voetbal en deelt daarbij ook zijn eigen ervaringen.
De NRC is op zoek naar het antwoord op de vraag waarom het zo moeilijk is racisme te bestrijden in het voetbal en heeft daarvoor gesproken met zeventien voetballers, trainers en officials gesproken. Daarbij is ook Dumfries geïnterviewd. 

De PSV'er heeft in zijn loopbaan het nodige te verduren gehad. Zo werd de aanvoerder op twaalfjarige leeftijd Arubaanse bootvluchteling genoemd, bij wijze van "grap", door een trainer, maar ook werd hij voor aap uitgemaakt door supporters. 

'Op een ander moment in mijn carrière hadden we in de kleedkamer een gesprek gehad over Zwarte Piet. Kort daarna lag ik op de massagetafel, toen er een belangrijk iemand van die club kwam binnenlopen. Ik wil niet naar buiten brengen wie dat was, maar het was in ieder geval niet bij PSV. Hij vroeg aan mij of ik mee ging doen aan de intocht. Als Zwarte Piet dus. En daarna, tegen de masseur: ‘Kijk je uit dat je zijn zwarte huid er niet af masseert', vertelt Dumfries. 

Er is volgens de aanvoerder van PSV, die pas op zijn achttiende prof werd, een verschil tussen profvoetbal en amateurvoetbal. In het betaalde voetbal zou racisme een minder grote rol spelen in de kleedkamer, omdat er veel diversiteit is. Desondanks moet er volgens Dumfries nog veel in de voetbalwereld veranderen om racisme te bestrijden.

Op het veld ziet de speler veel diversiteit, maar bij trainers en het bestuur is dit veel minder. Het zou volgens de PSV-speler goed zijn als meer mensen met een andere kleur hogere functies zouden bekleden, daarbij zou wel kwaliteit en niet huidskleur leidend moeten zijn. Mensen zouden dan minder snel geneigd zijn om racistische uitlatingen te doen. 
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen