'Duizenden studenten straks op straat'
Er is ontevredenheid bij studenten en kamerverhuurders in Eindhoven over nieuwe regels rond kamerverhuur en woningsplitsing in de stad.
Het Eindhovense stadsbestuur heeft een voorstel gedaan om voortaan denkbeeldige cirkels om "gesplitste" huizen te tekenen. Die cirkels hebben een straal van dertig meter. Binnen die cirkel mag niet nóg een gesplitste woning komen te staan. Dus binnen dertig meter van een studentenwoning mag niet nog een pand komen waarin kamers verhuurd worden.
'Geven en nemen'
Eindhovense studie- en studentenverenigingen fronsen hun wenkbrauwen over de maatregel. Zij merken dat er onder studenten veel vraag is naar kamers en in de ogen van de verenigingen houden de plannen van het stadsbestuur het realiseren van nieuwe kamers juist tegen. De Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven, kort gezegd: de verhuurders van gesplitste woningen, zet om dezelfde reden als de studenten vraagtekens bij de 'dertig-meter-regel'. Maar er is ook begrip bij de belangengroep: "Het is immers geven en nemen."
Buurten op slot
De 'cirkel-maatregel' is nodig om de leefbaarheid in Eindhovense buurten te waarborgen. In sommige wijken hebben bewoners overlast van gesplitste huizen met studenten of arbeidsmigranten. Sommige wijken zitten dan ook al jaren 'op slot'. Dat betekent dat er in die omgevingen geen nieuwe gesplitste woningen bij mogen komen. Dat geldt voor Woensel-West, Limbeek, Doornakkers en Bennekel-Oost. Hemelrijken en de Gildebuurt gaan nu ook op slot.
Leefbaarheid
Overigens staat er wel een belangrijke voetnoot in de plannen van het stadsbestuur. Het schrijft dat de geldende normen aangepast kunnen worden, 'als de uitwerking van de regels niet langer voldoet aan de doelstellingen van het beleid'. Dat kan uitgelegd worden als: mocht blijken dat er toch meer vraag is naar studentenkamers, dan worden de regels versoepeld. De straal van dertig meter zou dan bijvoorbeeld kleiner kunnen worden. Een goede balans tussen leefbaarheid in de buurt en overlast van gesplitste woningen blijft het uitgangspunt.
De kamerverhuurders en de studentenverenigingen stippen nog een heikel punt in de plannen van het stadsbestuur. Volgens beide groepen zouden duizenden studenten op straat kunnen komen te staan, omdat hun studentenwoningen straks illegaal blijken te zijn. "Het zou kunnen dat duizenden studenten straks op straat staan", schrijven de studie- en studentenverenigingen. "En dat in een tijd van kamernood, terwijl de gemeente nota bene zelf vergunningen voor deze panden heeft gegeven", vullen de kamerverhuurders aan.
14m2 te klein
Als laatste is het stadsbestuur van plan om kamers kleiner dan veertien vierkante meter te verbieden. Ook dat stuit de kamerverhuurders tegen de borst. "Veel kinderen zijn gelukkig opgegroeid in kamers kleiner dan 14m2", schrijven ze.
Dinsdagavond is er een inspraaksessie over het onderwerp. Daar zijn de kamerverhuurders en studenten vertegenwoordigd.
Laat je reactie achter