Alain Heeren

Druktemeter moet heropening binnenstad in goede banen leiden

Eindhoven wil met een zogenaamde ‘druktemeter’ de heropening van de binnenstad in goede banen leiden.

28 april is het zover, en mogen de winkels en terrassen in de binnenstad weer bezoekers ontvangen. Om alles in goede banen te leiden, introduceert de gemeente een zogenaamde ‘druktemeter’. Daarmee wordt voor het publiek, en de gemeente zelf, inzichtelijk hoe druk het is in welke straten in de binnenstad.

“Op die manier weten mensen die in de binnenstad zijn, of die er naar toe komen hoe druk het is, en waar ze een rustige plek kunnen vinden”, zegt wethouder Monique List. “Ook kunnen we met LED-borden aangeven aan mensen die van buiten de stad komen, of het rustig is, of dat ze beter op een ander moment moeten komen.” 

Het instrument geeft de gemeente ook meer middelen om de bezoekersstroom beter te handhaven. “We kunnen beter zien wanneer de toestroom naar de stad echt te groot wordt, en wanneer er te veel mensen zijn”, zegt List. “Zo kunnen we tijdig ingrijpen, als het te druk wordt kunnen we bijvoorbeeld ook de City Hosts mensen helpen hun weg te vinden en desnoods kunnen ook BOA’s ingrijpen. Maar dat zijn eigenlijk situaties die we met deze tool willen voorkomen”, zegt List.

Black Friday
"Daarbij denk ik niet dat het zo druk wordt als vorig jaar mij Black Friday bijvoorbeeld. Ook omdat de terrassen vroeger sluiten. Van de andere kant komt er wel een meivakantie aan, en zullen mensen erg blij zijn met de versoepelingen. Hoe dan ook geeft de druktemeter ons extra mogelijkheden", aldus de wethouder.

GPS
De meter werkt op basis van data die wordt verzameld van smartphones, het is voor het eerst dat Eindhoven gebruik maakt van dergelijke technologie. “Telefoons zenden altijd een GPS-signaal uit, ook als je je locatie-functie uit hebt staan”, zegt omgevingsmanager Partrick Walravens. “Die signalen worden volledige geanonimiseerd opgevangen en zo kunnen we vrij nauwkeurig zien hoeveel mensen er ongeveer zijn in de binnenstad, en waar ze zich begeven.”

Bezoekers kunnen de druktemeter via hun laptop of telefoon raadplegen, via een pagina op de website van de gemeente. Eindhoven is overigens niet de eerste stad die een dergelijk instrument gebruikt. Ook steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch maken al gebruik van een soortgelijke tool.

Laat je reactie achter