MMC

Druk op ziekenhuizen neemt toe; uitplaatsing steeds moeilijker

De druk in de ziekenhuizen in de regio stijgt door de oplopende coronacijfers. Een aantal ziekenhuizen ziet daarom genoodzaakt de reguliere zorg af te schalen.

In totaal liggen er 115 coronapatiënten in de ziekenhuizen. 59 in het Catharina Ziekenhuis, 40 in het Maxima Medisch Centrum en 16 in het St. Anna Ziekenhuis. Per ziekenhuis ligt ongeveer een kwart van het aantal coronapatiënten op de intensive care.

Bij het MMC heeft het toegenomen aantal coronapatiënten directe gevolgen voor de reguliere zorg. “Omdat we meer IC-capaciteit moeten vrij maken stoppen we de dagbehandelingen in ons ziekenhuis in Eindhoven”, zegt een woordvoerder van het MMC. “Dat betekent dat er minder geplande operaties kunnen worden uitgevoerd, terwijl het eerst best goed ging.”

Bij het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop bestaat hetzelfde beeld. “We hebben ongeveer een derde van de reguliere afgeschaald om voldoende ruimte te houden voor coronapatiënten”, laat de zegspersoon van het ziekenhuis weten.

Uitplaatsing
Daarbij merken ze zowel bij het St. Anna als bij het MMC dat het moeilijker wordt om patiënten uit te plaatsen naar andere ziekenhuizen, omdat ook daar de druk toe neemt.

Het Catharina Ziekenhuis hoeft de reguliere zorg minder te worden afgeschaald. “We bekijken het van dag tot dag. Nu de cijfers op lopen is er wel wat minder mogelijk, maar in grote lijnen loopt het gewoon door”, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis.

Effect van vaccinaties
Daarbij merkt het Catharina Ziekenhuis het gevolg van de vaccinaties die het personeel heeft gekregen. “We zien duidelijk dat het ziekteverzuim onder het personeel dat is ingeënt minder hoog is. Dat geeft moed”, laat de woordvoerder weten.


Laat je reactie achter