Catharina Ziekenhuis

'Druk op het zorgpersoneel nog steeds enorm'

De druk op het zorgpersoneel van de ziekenhuizen in de regio is nog steeds groot. Maar de ziekenhuizen hoeven geen verloven in te trekken, om in de meivakantie de zorg op peil te houden. Wel vragen ze hun personeel, om waar mogelijk, op vrijwillige basis door te werken.

Bij het St. Anna Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis zien ze dat daar voldoende animo voor is. Ook al is bij een groot deel van het personeel de koek grotendeels op. Ook het Maxima Medisch Centrum laat weten, indien dat nodig is, personeel te vragen om vrijwillig geen verlof op te nemen. De druk in de ziekenhuizen is dan ook nog steeds onverminderd hoog.

In totaal liggen er 96 coronapatiënten in de ziekenhuizen in de regio. Van hen liggen er 34 mensen op de intensive care. In het Maxima Medisch Centrum liggen 36 mensen met corona, van wie 12 op de IC liggen. In het Sint Anna liggen 16 patiënten, van hen ligt een kwart op de IC.

Jongere patiënten
De meeste coronapatiënten liggen in het Catharina Ziekenhuis: 44. Bijna de helft van hen heeft intensieve zorg nodig. 18 mensen liggen op de IC in het ziekenhuis. Daarbij valt op dat de gemiddelde leeftijd op de IC daalt, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. ”Er worden vooral 50’ers en 60’ers opgenomen terwijl het eerder vooral 70-plussers waren.”

Een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis laat weten dat de druk op het zorgpersoneel nog steeds immens is. “We hopen dan ook dat we zo snel mogelijk weer kunnen beginnen met vaccineren want nog niet al het zorg personeel is ingeënt. Wel hebben we al ons personeel van boven de 60 de mogelijk gegeven om zicht te laten vaccineren.”

Oproep tot vaccinatie
Gisteren riep een groot aantal zorginstellingen uit de regio de landelijke overheid op om zo snel mogelijk weer te beginnen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin en het Janssen-vaccin. Het Catharina Ziekenhuis had de oproep, net als het MMC, niet ondertekend.

Vanuit het Catharina Ziekenhuis is er wel begrip voor het standpunt dat de zorginstellingen in namen. “Wij willen ook weer zo snel mogelijk beginnen met vaccineren, we staan er klaar voor”, laat de woordvoerder weten. “Op het moment dat er weer vaccins het ziekenhuis in komen, raken ze de koelkast niet aan, maar gaan we er meteen mee aan de slag”, besluit de woordvoerder.

Laat je reactie achter