advertentie Banner Siteli

In Eindhoven herdacht met vier geplante bomen, en een bescheiden plechtigheid jaarlijks op 16 september Pleun Wolters heeft de foto samengesteld uit beeldmateriaal van de website Vier bomen.

'Drie in Eindhoven herdachte Wit-Russen zijn vermoord'

Drie van de vier vermiste Wit-Russische mannen, voor wie in Eindhoven herdenkingsbomen zijn geplant, zijn vermoord in opdracht van het regime van Alexander Lukashenko.

Dat heeft een voormalige agent uit Wit-Rusland verteld aan het tv station Deutsche Welle. De man is asielzoeker in Duitsland en stapte in februari dit jaar zelf naar de tv-zender Deutsche Welle met zijn verhaal. Hij maakte deel uit van een speciale eenheid die in opdracht van Lukashenko moorden pleegde. In die hoedanigheid kidnapte en vermoordde hij Victor Gonchar, Yuri Zakharenko en Dimitry Zavadsky: drie van de vier vermiste mannen die in Eindhoven worden herdacht. Het interview met de man plus een reconstructie van de moorden zijn online te zien.

De herdenkingsbomen in Eindhoven zijn in 2008 geplant. Onze stad had tot voor kort een stedenband met Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Jarenlang vonden er op allerlei gebieden uitwisselingen plaats tussen Eindhoven en Minsk, bijvoorbeeld tussen middelbare scholen. De band werd eenzijdig opgezegd door Eindhoven omdat de gemeente niet langer subsidiegeld wenste te steken in de betrekking.

De herdenkingsbomen voor de vermiste Wit-Russen, vier Hongaarse eiken, staan achter het Stadskantoor. Op een plaquette bij de bomen is het verhaal erachter te lezen (of op de website een uitgebreidere versie).  Op 16 september a.s. zullen de vier Wit-Russen, die officieel nog steeds als vermist te boek staan, wederom worden herdacht.

Laat je reactie achter