Torpedo vrachtwagen in het DAF museum Studio040

'Doornroosje' wordt nieuw pronkstuk van DAF Museum

Een Torpedo vrachtwagen die jarenlang in een schuur in Liempde heeft gestaan, wordt het nieuwe pronkstuk van het DAF Museum. De restauratie is in handen van twee hoogbejaarde experts.

Rob Kieft, curator van het DAF Museum, kende een paar maanden geleden een geluksmomentje toen hij zijn mailbox opende. "We kregen een mailtje binnen met daarin een piepklein fotootje. Op postzegelformaat. Ik keek eens goed, en zag dat het een torpedo vrachtwagen was. Ik dacht: díe moet ik hebben!"

De Torpedo werd twee jaar na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door DAF in Eindhoven. Een tijd waarin alles zo schaars was, dat je nauwelijks aan grondstoffen kon komen. Tegen dat licht is het een heel bijzonder model, zegt Kieft. "Heel eenvoudig, maar met een hele mooie belijning."  Kenmerkend aan de Torpedo is de uitstekende neus en de ronde 'panorama voorruit'. Het exemplaar dat het DAF Museum nu aan het oplappen is stond jaren onopgemerkt in een hooischuur in Liempde. Dat is volgens Kieft ook de reden dat hij behoorlijk goed geconserveerd is. Al moet het gevaarte wel grondig gerestaureerd worden.

Ik zag dat het een torpedo vrachtwagen was. En dacht: díe moet ik hebben!

• Rob Kieft, conservator DAF Museum

Oude luister
De restauratie is in handen van twee hoogbejaarde experts. Die werken iedere week een aantal uren aan het project.  Vandaar dat er ook ruim de tijd is uitgetrokken om de Torpedo weer in oude luister te herstellen. "Het is een heel proces" zegt Kieft. "En heel arbeidsintensief. Er zit veel  laswerk aan, de hele cabine wordt vernieuwd, de bekleding was helemaal weg en wordt opnieuw gedaan... en ga zo maar door."

De vrachtwagen is door medewerkers van het museum liefkozend 'Doornroosje' genoemd, omdat hij zo lang heeft liggen slapen in het hooi. Bezoekers moeten nog wel wat geduld opbrengen voor ze Doornroosje kunnen aanschouwen. Pas over ongeveer twee jaar is de wagen in het museum te zien.

Laat je reactie achter