Doorbraak TU/e is wetenschappelijke ‘doorbraak van het jaar’
De wetenschappelijke doorbraak die de Technische Universiteit Eindhoven deed op het gebied van fotonica, is door het belangrijke wetenschappelijk tijdschrijft Physics World, uitgeroepen tot ‘Breakthrough of the year’.
De doorbraak betreft de vondst van hoogleraar Erik Bakkers. Bakkers vond met zijn team een manier om silicium, waar ook de huidige, electronische chips van worden gemaakt, licht te laten uitzenden. Iets waarvan werd gedacht dat het onmogelijk was.
De doorbraak is van groot belang om de overstap te kunnen maken van elektronische chips, chips die elektronische signalen verzenden, naar fotonische chips. Fotonische chips verzenden geen elektrische signalen maar lichtsignalen, waardoor ze veel sneller kunnen werken.
'Silicium stuurt informatiemaatschappij aan'
Physics World licht toe waarom juist dit onderzoek is gekroond. “Siliciumapparaten sturen onze informatiemaatschappij aan. Maar het feit dat silicium geen licht kan uitzenden heeft de ontwikkeling tegengehouden als het gaat om telecommunicatie en andere geavanceerde optische toepassingen. Door een op silicium gebaseerd materiaal te maken dat licht uitzendt op telecommunicatiegolflengten, heeft Bakkers’ team de deur geopend naar een geheel nieuwe wereld van toepassingen voor siliciumapparaten.”
Met de bekroning komt de doorbraak van de TU/e is een mooi rijtje wetenschappelijke doorbraken. Zo viel de titel Breakthrough of the year eerder ten deel aan de ontdekking van het Higgs-deeltje in 2012, aan de detectie van zwaartekrachtgolven de foto van het zwarte gat, vorig jaar.
Absolute wereldtop
Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, laat weten blij te zijn met de erkenning. “We zijn als bestuur enorm trots op het baanbrekende werk van de groep van Erik Bakkers. De erkenning door Physics World is wat ons betreft dan ook helemaal terecht. Erik Bakkers is de absolute wereldtop op gebied van nanodraden, en zijn werk is fundamenteel en toepassingsgericht tegelijk. Het gaat ongetwijfeld nog meer doorbraken opleveren waar de hele wereld voordeel van gaat hebben.”
Behalve de TU/e maakten ook onderzoekers van de universiteiten van Jena, Linz en München de doorbraak mogelijk.
Laat je reactie achter