Tom Vogels | Studio040

Doek valt voor Houben Worstenbrood

Het was inmiddels een begrip in Eindhoven en omstreken: Houben Worstenbrood. Waar ze een half jaar geleden nog een nieuwe zaak openden in de Willemstraat, hebben broers Lucas en Bart Houben deze week faillissement aan moeten vragen.

"Het is ontzettend zuur", zegt Bart Houben in de lege zaak. Geen klanten, geen bakkers, geen worstenbrood, niks. "Het water stond ons al een tijd aan de lippen maar op een gegeven moment ging het niet weer. We hadden geen perspectief meer. Als we zouden weten: over twee weken is alles weer normaal, oké. Maar als je dan verhalen hoort over meer lockdowns in de toekomst... We hebben er voor gekozen om zelf faillissement aan te vragen."
 
Thuiswerken
Hoewel de losse verkoop van worstenbrood nog wel aardig ging, vielen de echte klappen aan de achterkant. "We leveren aan bedrijfskantines, tankstations, scholen, sportkantines en evenementen. Als alles stopt en iedereen thuis moet werken krijg je daar een enorme klap van. Als we hier alleen in de zaak zouden staan zou het nog wel lukken maar in deze vorm niet."

Ik had wel tranen in m'n ogen

• Bart Houben


Tranen
Vooral het personeel laten gaan valt de broers zwaar. "We hadden 15 mensen in dienst. Die hebben hier met ziel en zaligheid de hele tent mee opgebouwd een half jaar geleden. Een tijdje geleden hebben we daar al wat mensen van moeten laten gaan maar om maandag tegen iedereen te vertellen dat dit dan het einde is, is heel moeilijk. Ik had wel tranen in m'n ogen", zegt Bart.

Doorstart
Voor concrete uitspraken over de toekomst is het te vroeg, de broers gaan nu met de curator kijken wat er allemaal mogelijk is. Bart: "Een doorstart in afgeslankte vorm zie ik op zich wel zitten maar we moeten kijken of we daar allebei echt zin in hebben. En of het daar nu nog de tijd voor is. Wij zijn helaas niet de enige die failliet gaan, en dat wordt alleen nog maar erger."

Laat je reactie achter