Dna-test kan foute dosering medicijnen voor kankerpatiënten voorkomen
Een deel van de kankerpatiënten krijgt irinotecan. Dit geneesmiddel kan soms voor hevige bijwerkingen zorgen. Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft daar iets op bedacht, een dna-test.
Door deze test kan de stofwisseling van een persoon in kaart worden gebracht. Hierbij is dan te zien of het lichaam irinotecan goed kan afbreken of niet. Wanneer een patiënt een mutatie heeft in het zogenaamde UGT1A1-gen, kan hij of zij het medicijn niet goed afbreken. Dit heeft ernstige en soms zelfs levensbedreigende gevolgen.
'Pijn besparen'
Volgens het Catharina Ziekenhuis heeft ongeveer één op de tien patiënten die darm- of alvleesklierkanker hebben, de mutatie in de genen. “Deze patiënten zijn met een lagere dosis aan irinotecan even goed geholpen”, vertelt ziekenhuisapotheker en hoofdonderzoeker Maarten Deenen van het Catharina Ziekenhuis. “Vooraf een dna-test doen kan dus een hoop pijn en kosten besparen.”
Dosering
Om makkelijk in kaart te brengen wat voor een stofwisseling de patiënt heeft, wil het Eindhovense ziekenhuis een dna-paspoort maken. Door een buisje bloed of speeksel af te nemen kan het ziekenhuis zien hoe patiënten op verschillende medicijnen zullen reageren. “Op grond van dat profiel kan ik de juiste dosering voorschrijven”, zegt oncoloog Geert-Jan Creemers van het Catharina Kanker Instituut.
Het onderzoek wordt ook uitgevoerd in het Erasmus MC, Haga Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum. Van Deelen verwacht dat de dna-test ook internationaal snel zal worden ingezet als standaard procedure.
Laat je reactie achter