Dit doen regionale werkgevers in het oog van inflatie (niet) voor hun personeel
Door de inflatie rijzen de prijzen de pan uit. Boodschappen en energie worden in rap tempo onbetaalbaar – voor mensen met laag en soms ook modaal inkomen. Werkgevers in de regio zijn nog niet van plan om dat grotendeels te gaan compenseren.
Studio040 zette daarom bij een aantal grote werkgevers in de regio de vraag uit: wat doen werkgevers voor hun werknemers nu gewone maandsalarissen in steeds mindere mate voldoende zijn om in het levensonderhoud te voorzien?
Vitalis WoonZorg Groep laat weten dat ze begonnen zijn met een inflatiecampagne waarbij twee initiatieven zijn gestart om medewerkers geld te laten besparen. Daarnaast wordt ook een handreiking gedaan om ‘het gesprek’ aan te gaan, zo laat Vitalis weten. Zo moet worden voorkomen dat mensen die financiële problemen hebben, het gevoel krijgen dat ze er alleen voorstaan.
Een loonsverhoging zit er niet in, zo meldt Vitalis. “Dat zorgt voor meer concurrentie op een arbeidsmarkt die al overspannen is.” Daarnaast zijn er afspraken met andere regionale zorgaanbieders, dat ze op het vlak van lonen niet met elkaar concurreren. Ook zijn de lonen en reiskosten door een nieuwe cao recent gestegen, aldus Vitalis.
Ziekenhuizen
Ook bij de ziekenhuizen in de regio laten ze weten vooral naar de cao te kijken. Het Máxima Medisch Centrum laat daarom weten weinig te kunnen doen voor haar werknemers. “Daarvoor zijn we afhankelijk van de cao”, zo klinkt het.
Een soortgelijk geluid is te horen bij het Catharina Ziekenhuis, maar plaatst daar wel de kanttekening bij dat de huidige cao eind januari 2023 afloopt. “Het zal daarom niet lang meer duren voor er nieuwe cao-onderhandelingen gaan beginnen. Dan zullen we dus nieuwe afspraken worden gemaakt.”
Brainport
Ook ASML laat weten dat er cao-onderhandelingen staan aan te komen. Werknemers van de chipmachinebouwer vallen onder de cao Metalelektro, waarvoor recent nog een zwaarbevochten akkoord werd bereikt. Dat akkoord eindigt op 1 december, waardoor het bedrijf snel weer met de vakbonden aan tafel zal moeten.
Daarnaast laat het bedrijf weten dat haar medewerkers ‘ruim boven’ het minimumloon verdienen en dat haar beloningsniveau ‘zeer attractief’ is, in de markt. “Ieder jaar ontvangen medewerkers een 13de maand en in februari volgt er een winstuitkering”.
Mochten medewerkers onverhoopt in de financiële problemen komen, biedt het bedrijf de mogelijkheid om advies te vragen aan een financieel adviseur. Daarnaast is er de mogelijkheid om vakantiegeld vroegtijdig te laten uitbetalen.
Reiskosten
VDL laat weten – buiten de cao – eerder dit jaar al te hebben geanticipeerd op de stijgende brandstofprijzen. Het bedrijf heeft de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer verhoogd. Daarnaast is de maximaal te vergoeden afstand voor woon-werkverkeer vergroot.
Verder heeft het bedrijf een initiatief lopen om medewerkers met financiële problemen te helpen. “Zo is er het project Geldzorgen. Daarbij worden enerzijds leidinggevenden getraind om geldzorgen bij medewerkers vroegtijdig te signalen, anderzijds worden medewerkers mét geldzorgen geholpen middels hulp en advies, of zij worden doorverwezen naar de juiste ondersteuning”, zo laat een woordvoerder weten.
Horeca
Namens Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven, laat Ruud Bakker weten dat hij bij werknemers merkt dat het steeds moeilijk rondkomen is. “Mensen vragen zich af waar dit gaat eindigen”, zegt Bakker. Van financiële compensatie voor de stijgende prijzen is geen sprake. “Daarvoor hebben we net een nieuwe en verbeterde cao afgesloten die loopt tot eind 2023.”
Bovendien heeft de horeca het zelf moeilijk genoeg, zo zegt Bakker. “De energieprijzen gaan door het dak, net als prijzen voor grondstoffen. Dat merken wij hier ook.” Positief is dat Bakker de prijsstijgingen niet merkt aan zijn klandizie. “Nog niet”, zo klinkt het.
Laat je reactie achter