Diorama toont Geldrops landschap op schaal 1:87
Een groep Geldropse vrijwilligers bouwde in ruim een half jaar een schaalmodel van een oud Geldrops landschap na uit 1921. Het resultaat: een diorama van nog altijd 18 bij 1,5 meter is vanaf dit weekend een maand te bewonderen voor het publiek.
Het Weverijmuseum, het oude station, het Raadhuis, de Maria en Brigidakerk in Zesgehuchten en nog zeker twintig iconische gebouwen uit Geldrop en omgeving van 1921. Ze hebben allemaal hun plek gekregen op het Diorama; in indrukwekkend miniaturen landschap dat twintig enthousiaste vrijwilligers sinds april in elkaar knutselden. Op een schaal van 1:87 werd een strook tussen Geldrop en Zesgehuchten tot op detail nagebouwd.
En die details gaan ver: een pleintje met minuscuul kleine marktkraampjes, waar nog kleinere rolletjes stof verkocht worden , kruiwagens met ultrakleine hooibaaltjes gemaakt van schuursponsjes, graanveldjes opgebouwd uit sisaltouw, een kerkhofje - nauwelijks 15 vierkante centimeter groot, waar toch nog twintig grafsteentjes op liggen. En zo gaat het nog even door over een decor dat bij elkaar anderhalf bij 18 meter bedraagt. Hier zijn veel vaste handjes nodig geweest die uit de voeten kunnen op de vierkante millimeter, moeiteloos een kozijntje van twee mm2 kunnen schilderen zonder uit te schieten.
Heggetjes van schuursponsjes
Mieke Daraei werkte als een van de vrijwilligers aan het diorama mee. Ze knutselde onder meer het marktpleintje in elkaar. “Werken op de vierkante millimeter is mijn specialiteit. Dat heb ik in mijn werk als textielbewerker ontwikkeld.” Een andere onmisbare schakel is materiaalman Jos Rijnaarts, die vooral bedreven is in het vinden van betaalbaar bouwmateriaal. Omdat het budget voor echte modelbouw-grondstoffen ontbrak, moest het zelf gemaakt worden. “Heggetjes maken van de ruwe kant van een schuursponsje, de andere kant gebruiken we ook, om de achtertuintjes mee te versieren. De ruwe grond bestaat uit kokosvezel, de groene lagen er bovenop van gekleurde kattenbakvulling.”

3D-printer
Een ander belangrijke hulplijn was de 3D-printer die een vrijwilliger nog thuis had staan. Daarmee kon het gros van de gebouwen worden uitgeprint en hoefde het hele dorp dus niet steentje voor steentje vanaf de grond worden opgebouwd. “Dat bracht vaart in het proces en zorgde er ook voor dat we het allemaal op tijd geklaard hebben”, erkent coördinator en initiator Paul Couturier.
Verlicht
Het diorama is vanaf dit weekend een maand lang te bewonderen in de glazen gang van De Wiele, bij cultuurcentrum Hofdael in Geldrop. Een bezoek ‘s avonds is extra aan te bevelen, als het complete decor ‘by night’, compleet met verlichte interieurs te zien is. Wat er daarna met het diorama gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt het ondergebracht in de bibliotheek of krijgt het een plek op basisscholen, als cultuureducatie-project.

Laat je reactie achter