Team Casa

Diefstal en brandstichting vertragen bouw duurzame TU/e-woning

De bouw van de duurzame woning die door studententeam Casa van de TU/e wordt gebouwd, heeft vertraging opgelopen, onder meer door de diefstal van elektrisch gereedschap.

Dat zegt teamleider Antoine Post tegen Cursor. De woning wordt gebouwd in het zogenaamde Brainport Smart District in Helmond en had in het voorjaar 2021 klaar moeten zijn. Enkele tegenslagen gooiden roet in het eten.

Uit de bouwkeet werd namelijk elektrisch gereedschap gestolen. En alsof dat nog niet genoeg was, stichtten de dieven brand om hun sporen uit te wissen. Inmiddels hangen er twee beveiligingscamera’s op het afgelegen bouwterrein.

Ook waren er problemen met de levering van de badkamer. “Het was de bedoeling dat we die kant en klaar binnen zouden krijgen”, zegt Post tegen het universiteitsblad. “Maar die levering is zonder opgaaf van redenen afgezegd. Nu moeten we hem maar ter plekke bouwen.”

Duurzaamheid centraal
Buiten de tegenslagen verloopt de bouw voorspoedig. De verwarmings- en verkoelingsbuizen kunnen worden geplaatst net als de zonnepanelen op het dak. De gevel, gemaakt van geperste bamboevezel is ook aangebracht. Daarbij staat de duurzaamheid van het project centraal. “Zelfst het transport van China naar hier is al meegerekend in de CO2-footprint”, laat Post weten.

Bovendien zal alle ervaring die Post en zijn team op doen ook in de toekomst van pas komen. Post zou immers geen TU/e-student zijn als hij geen start-up zou beginnen na zijn studie. De naam is al bekend: ‘Integra’, en de principes van de start-up moeten dezelfde worden als die van Casa: comfort, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Laat je reactie achter