MMC / Dianet

Dialysepatiënten hoeven niet meer naar het MMC voor behandeling

Dialysepatiënten van het Maxima Medisch Centrum hebben sinds deze week de mogelijkheid om dichterbij huis behandeld te worden. Het ziekenhuis is namelijk samen met het expertisecentrum Dianet een dialysehub gestart in zorgcentrum Valkenhof in Valkenswaard. Daardoor hoeven patiënten niet meer naar Eindhoven of Veldhoven te reizen voor hun dialysebehandeling.

Dit zou de patiënten veel tijd kunnen schelen, want normaal moeten ze voor een dergelijke behandeling vier uur per dag naar het ziekenhuis, meestal drie dagen per week. Reistijd niet meegerekend. Met de komst van de dialysehub komt aan dat laatste voor sommige dialysepatiënten een einde. Een dialysehub is namelijk een ruimte op een locatie buiten het ziekenhuis waar dialysepatiënten gedialyseerd kunnen worden, net als in het MMC maar dan kleinschaliger. Die behandeling gebeurt nog steeds binnen een zorginstelling, waar er altijd een dialyseverpleegkundige aanwezig is om te assisteren.

Dialyse 
Tijdens een dialysebehandeling wordt door een kunstmatige nier afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed verwijderd. Dit gebeurt normaal in het ziekenhuis, maar volgens het MMC is vooral de reistijd naar het ziekenhuis erg belastend voor de patiënten. Daarom werd de hub bedacht. “De dialysehub is een goed alternatief voor patiënten die stabiele dialyses hebben en niet thuis willen dialyseren. Op deze manier kunnen ze buiten het ziekenhuis, dichter bij huis dialyseren”, vertelt internist-nefroloog Sander Keet. In de dialysehub in Valkenhof kunnen twee patiënten tegelijk dialyseren.

Laat je reactie achter