Studio040 / Tim Vellinger

Deuren van ruilkast gestolen: "Misschien komen ze gepimpt terug"

Een goedbedoeld initiatief krijgt een wrange nasmaak, nadat de deuren en lades van een 'ruilkastje' worden gestolen.

Een kastje waar je oude spullen kan ruilen voor nieuwe spullen. Het idee is ontstaan in het begin van de coronacrisis. "Ik werk veel als vrijwilliger. Door de crisis kon dat natuurlijk niet, maar ik wilde wel nog steeds iets terug doen voor de buurt", begint initiatiefneemster Charlot Beugelaar.

Ik kwam op een middag thuis van het boodschappen doen. Toen zag ik dat de deurtjes weg waren. Een dag later waren óók nog eens de lades weg. Dan vraag ik me toch af wat je daar nu aan hebt.

• Charlot Beugelaar, initiatiefneemster

Het idee voor een ruilkastje werd geboren. In het kastje staat van alles. Bordspellen, mokken, boeken. Gratis af te halen en bij elk bezoek ziet de inhoud van het kastje aan er anders uit. "Je ziet heel veel van die mini-bibliotheekjes waar je boeken kan ruilen. Dat vond ik zo leuk dat ik het ook wilde doen, maar dan een beetje anders", vertelt Beugelaar. "En dus ben ik een ruilkastje begonnen waarbij je spullen kan ruilen."

Vandalen hebben het kastje ook ontdekt en hebben de deuren en lades van het kastje gestolen. Waarom juist de deuren en lades gestolen zijn is voor Beugelaar een raadsel:"Ik kwam op een middag thuis van het boodschappen doen. Toen zag ik dat de deurtjes weg waren. Een dag later waren óók nog eens de lades weg. Dan vraag ik me toch af wat je daar nu aan hebt. Misschien is het goed bedoeld en willen de mensen die de deuren en lades hebben meegenomen wel pimpen en terugbrengen."

Je merkt dat het echt iets toevoegt in de buurt. Mensen staan stil bij het kastje. Ze maken een praatje. Ik ga hier gewoon mee door.

• Charlot Beugelaar, initiatiefneemster

Deze tegenslag zorgt er echter niet voor dat Beugelaar stopt met haar actie: "Ze houden mij niet tegen hoor! De buurt wordt er vrolijk van. Ik word er vrolijk van. Je merkt dat het echt iets toevoegt in de buurt. Mensen staan stil bij het kastje. Ze maken een praatje. Ik ga hier gewoon mee door."

Wanneer het kastje vervangen gaat dat weet de initiatiefneemster nog niet precies, maar het liefst gebeurt het zo snel mogelijk: "Zodra deze naar de stort is, ga ik  marktplaats op. Op zoek naar een nieuwe."

Laat je reactie achter