Studio040

Designhuis en drukkerij zijn nu monument

Eindhoven is twee monumenten rijker. Het Designhuis en Drukkerij Vrijdag hebben de gemeentelijke monumentenstatus gekregen.

Beide panden zijn gebouwd in een periode dat de stad weer moest worden opgebouwd na de ravage door de oorlog. Volgens de gemeente was Eindhoven tussen 1945 en 1965 de snelst groeiende stad van Nederland. Naast tienduizenden woningen werden er ook veel kantoren, bedrijfsgebouw en scholen neergezet. Twee voorbeelden zijn  Drukkerij Vrijdag aan de Limburglaan en het Designhuis in de binnenstad, ook wel het voormalige kantongerecht.

Drukkerij Vrijdag
In 1905 richtte Louis Vrijdag een steendrukkerij op. Sinds de jaren 50 zit het bedrijf aan de Limburglaan, aan de rondweg die toen net was aangelegd. Het gebouw heeft een monumentale entree met een groot gevelkunstwerk van Hugo Brouwer. Ook is er een kunstzinnige  betonnen gevel aan de kant van de rondweg te zien. Tegenwoordig staat de drukkerij bekend als ‘Vrijdag Premium Printing’.

Designhuis
Begin jaren 60 werd het kantongerecht gebouwd aan het nieuwe Stadhuisplein. Het kantongerecht bestaat uit vier kleine gebouwtjes, rondom een centraal binnenplein. Ieder deel had een eigen functie, bijvoorbeeld de grote rechtszaal en de wachtkamers. Het onderscheid tussen de gebouwen is te zien aan de grootte van de ramen, de trappenhuizen, de nissen tussen de gebouwtjes en het interieur. Het binnenplein heeft een grote trap, die doet denken aan de jaren 60. Daar is ook een levensgroot kunstwerk van mozaïek te zien. Ongeveer twintig jaar geleden verhuisde het kantongerecht en werd het gebouw omgedoopt tot Designhuis.

Laat je reactie achter