DENK wil meer aandacht voor slavernijverleden in Eindhoven

Volgens DENK besteedt de gemeente Eindhoven te weinig aandacht aan het slavernijverleden. De fractie wil dat Eindhovenaren met Surinaamse en Antilliaanse roots in de stad Keti Koti kunnen vieren.
Fractievoorzitter Adem Topdag wil van het college weten of er in Eindhoven  een mogelijkheid komt om de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) officieel te herdenken.

Daarnaast wil DENK van de wethouder weten of het mogelijk is om een monument te realiseren. Topdag schrijft in raadsvragen dat daar behoefte aan zou zijn onder de Afro-Caribische gemeenschap in Eindhoven.

Eindhovens slavernijverleden

Wat DENK betreft moet de gemeente Eindhoven ook onderzoeken of de stad zelf een rol heeft gespeeld in slavernij -en koloniaal verleden. Dat zou dan in samenwerking moeten met belangenorganisaties uit de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap.

Als uit onderzoek blijkt dat Eindhoven betrokken is geweest bij het slavernij -en koloniaal verleden, dan wil Topdag dat de stad daar openheid over geeft. Tevens hoopt hij dat de gemeente dan net als Amsterdam excuses maakt voor haar aandeel.
advertentie Banner roetveegpiet

Lees ook deze artikelen