Denen houden ongeboren baby’s in de gaten met Eindhovense technologie
Ziekenhuizen in Denemarken gaan een monitoringssysteem gebruiken dat afkomstig is van een TU/e spin-off. De technologie wordt ingezet om ongeboren kinderen in de gaten te houden.
Het systeem is ontwikkeld door Nemo Healthcare, een onderneming die is gestart vanuit een samenwerking tussen de TU/e en het Maxima Medisch Centrum.
Deense ziekenhuizen gaan de apparaten gebruiken om zwangere vrouwen vanuit huis beter in de gaten te kunnen houden, meldt Innovation Origins. Dat is nodig in het geval er sprake is van een hoge bloeddruk, of groeivertraging. Waar de vrouw in dat geval vaak naar het ziekenhuis moet voor controles, maakt het monitoringssysteem dat die controles vanuit huis kunnen plaatsvinden.
Het systeem maakt geen gebruik van echo-techniek, maar van zogenaamde elektrodes. “Ons zenuwstelsel geeft elektrische prikkels af aan spieren waardoor deze bewegen. Het hart, met relatief veel spierweefsel, heeft een heel herkenbaar elektrisch patroon. Waardoor het in principe mogelijk is dit signaal, dat verborgen zit tussen allerlei andere signalen en ruis, zichtbaar te maken”, zegt medeoprichter Rik Vullings van Nemo Healthcare.
Met de technologie kan dus de hartslag van baby gemonitord worden, waaraan kan worden afgeleid hoe het gaat met de gezondheid. De metingen kunnen via een tablet door worden gegeven aan het ziekenhuis. Voor Nemo Healthcare, dat gevestigd is in Veldhoven, is het winnen van de Deense aanbesteding een commerciële doorbraak.
Laat je reactie achter