Studio040

Demonstraties vóór en tegen Zwarte Piet beide op Stadhuisplein

De gemeente Eindhoven geeft toestemming voor de diverse demonstraties die voor komende zondag zijn aangekondigd. Kick Out Zwarte Piet en Pegida mogen tegelijkertijd demonstreren op het Stadhuisplein.

Kick out Zwarte Piet kondigde het eerste een demonstratie aan, omdat zij vinden dat de grijze piet waar Eindhoven voor kiest, nog teveel lijkt op Zwarte Piet - en dat vinden zij een racistische figuur. Anti-Islamorganisatie Pegida kondigde vervolgens een tegendemonstratie aan. Het was daarom zeer de vraag of beide demonstraties toestemming zouden krijgen.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerde onder andere in 2018 tegen Zwarte Piet. Die vreedzame actie leidde tot een onaangekondigde tegendemonstratie van voorstanders van de traditionele Zwarte Piet. Een flinke groep hooligans van PSV deed daaraan mee. Zij gooiden tientallen eieren naar de demonstranten van KOZP. Bij die demonstratie moest één rijtje politie-agenten de twee groepen uit elkaar houden. Uiteindelijk besloot de politie de actievoerders van KOZP naar een veilige plek te brengen om te voorkomen dat het verder uit de hand zou lopen.

Pegida heeft ook al meerdere keren gedemonstreerd in Eindhoven. Bij de Al Fourqaan Moskee in Woensel wilde de actiegroep kort na het begin van de Ramadan op een barbecue varkensvlees roosteren. Die actie leidde tot een tegendemonstratie van Islamitische jongeren, waarbij de politie met stenen werd bekogeld en flink wat schade werd aangericht.

Demonstratierecht
Het Ouderen Appèl Eindhoven vroeg het gemeentebestuur of het mogelijk zou zijn om de demonstraties te verbieden. Zowel vanwege het coronavirus als de openbare orde in de stad leek het de partij onverstandig om de demonstraties te laten doorgaan. Burgemeester Jorritsma kiest er nu voor toch toestemming te geven.

Hij doet dat vooral vanwege het grondwettelijk recht op demonstreren. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen moet dat worden beperkt, vind Jorritsma. Door de kiezen voor het Stadhuisplein is er voldoende ruimte voor beide groepen om afstand te bewaren. Ook is het daar mogelijk een degelijke afscheiding tussen de twee groepen te creëren.

Afgelopen zomer werd ook een demonstratie van Black Lives Matter gehouden op het Stadhuisplein. Daar deden zo'n 1.500 mensen aan mee. Over het algemeen werd daar de afstand van 1,5 meter vanwege corona vrij goed nageleefd.

Hoe de gemeente en de politie verder gaan zorgen dat het niet uit de hand loopt, wordt niet bekendgemaakt.

Laat je reactie achter