advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040/Alain Heeren

Demonstratie KOZP ondanks roetveegpieten

Er komt toch een demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Dat laat organisatoren Eindhoven Kan Het en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) weten.

Vorige week maakten het intochtcomité en het stadsbestuur bekend dat er vanaf volgend jaar geen plek meer is voor Zwarte Piet. Die moeten plaatsmaken voor onder meer roetveegpieten.

Maar KOZP vindt dit besluit niet overtuigend genoeg. De burgemeester zou namelijk namelijk wel hebben gezegd dat hij nog niet precies weet hoe de intocht er volgend jaar uit gaat zien. Ook wilde het intochtcomité nog geen harde uitspraken doen over het wegblijven van Zwarte Piet. 

"Dit laat ons inziens te veel ruimte voor een invulling die niet vrij is van racisme, en dus niet veilig en plezierig is voor alle kinderen en volwassenen die in Eindhoven Sinterklaas willen vieren. Het geeft ons niet genoeg vertrouwen dat Eindhoven vanaf 2020 daadwerkelijk Zwarte Piet vrij is. Deze garantie is voor ons noodzakelijk om af te kunnen zien van het geplande protest volgende week zaterdag. We zien ook dat argumentatie die het afschaffen van de racistische karikatuur ondersteund ontbreekt", schrijft KOZP.

Komende zaterdag staat de intocht gepland. Vorig jaar liep deze uit de hand. Tegendemonstranten, voornamelijk PSV-hooligans, gooiden met eieren en blikjes naar KOZP-actievoerders. 

Laat je reactie achter