Frank van Beek

‘Defense Production Act’ geen probleem voor Philips

Vannacht kondigde de Verenigde Staten de activering van de ‘Defense Production Act’ (DPA) aan. De angst was dat door het ingaan van de wet, beademingsapparatuur van Philips niet meer naar Nederland zou kunnen komen.

Die angst blijkt ongegrond, laat een woordvoerder weten. “In principe is de DPA een goede ontwikkeling. Door die wet kunnen onze toeleveranciers hun fabrieken open houden waardoor wij de machines kunnen blijven maken. Onze machines bestaan namelijk uit zo’n 650 onderdelen. Die onderdelen komen niet allemaal van fabrieken die medische apparatuur produceren. De bedrading bijvoorbeeld, komt uit een ‘normale’ fabriek.”

Door de lockdown die in de VS is afgekondigd, moesten die fabrieken sluiten. “Dat bracht de toevoer van onderdelen in gevaar. Eigenlijk is het opschalen van de productie vanuit Philips het makkelijkste deel van het proces. We zetten er een productielijn bij, we nemen extra mensen aan, en klaar. Maar al onze toeleveranciers moeten ook de productie opschroeven. Door de DPA hebben ze ook de mogelijkheid daartoe.”

Geen invloed
Maar hoe zit het dan met de beademingsmachines die naar Nederland komen, komen die nog wel? “De DPA heeft daar geen invloed op dus Nederland en ook andere Europese landen krijgen gewoon de beademingsmachines die het nodig heeft.” Philips liet eerder al weten zelf de beschikbare machines te verdelen over de landen die het volgens de beschikbare data het hardst nodig hebben.

Globale toevoer
“Van de 650 onderdelen die nodig zijn om de machines te maken, komt ongeveer de helft uit de VS. Maar de andere helft komt uit Europa en Azië. Mocht de VS nou zeggen, “we versturen niks meer naar Europa en we houden alle machines hier”, dan zeggen de Europese en Aziatische landen “dan sturen we de onderdelen die jullie nodig hebben ook niet meer naar jullie”. Dan worden er dus helemaal geen machines meer gemaakt”, aldus de woordvoerder.

Laat je reactie achter