TU/e krijgt prijs voor positieve discriminatie
De TU/e krijgt een landelijke prijs voor de bijdrage aan de verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschappelijke wereld. De beloning is voor een programma, waarbij vrouwen eerder worden aangenomen dan mannen. Voor hetzelfde beleid kreeg de universiteit vorig jaar een tik op de vingers van het College van de Rechten van de Mens.
De prijs komt van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Het doel van het zogeheten Irène Curie Fellowship-programma op de TU/e is om het aantal vrouwen, werkzaam op de TU/e, te verhogen. Sinds de start, in 2019, zijn er 73 vrouwen aangenomen. Dit is een stijging van vijftig procent.
Positieve resultaten, maar nadat de Fellowship was opgericht kwamen er allerlei klachten over mannendiscriminatie. Met het programma stelt de Eindhovense universiteit wetenschappelijke vacatures, voor een bepaalde periode, uitsluitend open voor vrouwelijke kandidaten. Het College van de Rechten van de Mens vond dat daarmee sprake was van direct onderscheid op grond van geslacht bij de werving en selectie en dat is verboden.
"Juist vanwege al die ophef heeft de TU van ons die penning verdiend. De universiteit vond dat het te langzaam ging met het inhalen van de achterstand van vrouwelijke werknemers in de wetenschap. Toen hebben ze een programma opgesteld wat in het begin niet helemaal juist was. Door het proces met het College voor de Rechten van de Mens en het goede leiderschap van de TU/e is er nu een prachtige Fellowship uitgekomen. Deze kan bijdrage aan een verbeterde positie van vrouwen en is geheel volgens de regels", aldus Lidwien Poorthuis van het LNVH.
Volgens de LNVH is de Fellowship 'baanbrekend'. "Als andere bedrijven of organisaties nou ook het vrouwentekort willen aanpakken er is al een heel goed bestaand voorbeeld", vertelt Poorthuis.
De LNVH-penning wordt voor de zesde keer vergeven. De organisatie geeft deze erkenning aan personen of instellingen die een uitmuntende bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de positie van vrouwen in de wetenschap. Of die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan een inclusieve academische cultuur.
De TU is ontzettend blij met de waardering voor het programma. Zeker omdat het voor hun ook heel veel heeft betekent: “We hebben dankzij ons Irène Curie Fellowship-programma een grote groep zeer getalenteerde vrouwelijke wetenschappers aan weten te trekken, van over heel de wereld”, aldus TU/e-bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits.
Laat je reactie achter