Studio040

Jongeren in coronatijd: 'De mensen lopen met een boog om me heen'

Zie er maar iets van te maken als jongere, in deze barre tijden. Opdrogende sociale contacten, een gebrek aan vermaak en de schuld krijgen van de tweede golf. Eenzaamheid en depressies liggen daardoor op de loer.

Ook Eindhovenaar Damian Goes (18) maakt een lastige tijd door. “In de supermarkt lopen de mensen tegenwoordig met een grote boog om me heen. Dat is een naar gevoel. Thuis komen de muren inmiddels ook op me af. Ik heb me rot-genetflixt, dit jaar. Gelukkig heb ik nu een baantje als pizzakoerier, zodat ik nog genoeg buiten kom en nog eens wat mensen tegenkom. Ik mis vooral het stappen en feestvieren erg. En dat zal ook niet zomaar weer terugkomen, vrees ik. Het zal nog wel even duren voordat alle vaccins straks zijn uitgedeeld en we onze vrijheid weer terugkrijgen.”

Uit beeld
Dat jongeren door gebrek aan sociaal contact vereenzamen en soms zelfs met angst en depressies rondlopen, blijkt ook uit recent onderzoek dat in de Woenselse wijk Achtse Barrier werd gehouden. Thuis raken de jongeren bovendien uit beeld bij de jongerenwerkers van centrum De Mortel, die ze normaal gesproken goed in het vizier hebben. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt ook Mike Smits, jongerenwerker in Woensel Noord. “Juist op deze leeftijd is de behoefte aan contact groot. Als dat dan zo lang niet kan, heeft dat grote invloed op hun ontwikkeling en het vormen van hun identiteit.”

Juist op deze leeftijd is de behoefte aan sociaal contact groot

• Mike Smits, jongerenwerker

Boeman
Damian Goes vindt het niet fair dat jongeren in de publieke opinie als veroorzakers van de tweede coronagolf zijn afgeschilderd. “Kijk eens naar het openbaar vervoer? Dat zat direct weer stampvol ‘s ochtends om 9 uur, nadat het weer mocht. En die open scholen, is vragen om problemen. Met alleen een mondkapje op en na de les je tafeltje afzemen, voorkom je die besmettingen niet. Dat is ook gebleken. Dat we als jongeren dus de zwarte piet krijgen toegespeeld, is dus niet helemaal op zijn plaats.”

Laat je reactie achter