De lesauto rijdt weer, maar het CBR moet 'dweilen'
Rij-instructeurs en hun leerlingen zijn opgelucht, nadat deze week het slot van de lesauto ging. Ook bij het CBR in Eindhoven vrolijke gezichten, al hebben ze daar een enorme bulk aan achterstallige examens weg te werken.
Een stralende lach op het gezicht van Britta van der Laan, op de stoep van het CBR in Eindhoven. "Het is binnen!" roept ze haar instructeur toe, die haar buiten stond op te wachten. Haar rijlessen lagen acht weken stil. Vorige week hoorde ze dat ze dinsdag mocht afrijden. "Ik heb snel nog een paar lessen kunnen doen om er weer in te komen. En nu mijn rijbewijs.....YES!'
Het is een flinke hellingproef, de 300 duizend uitgestelde examens (landelijk) die het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de komende weken moet zien weg te werken. Vooral pittig, omdat het examenbureau moet dweilen met een open kraan én een klein dweiltje. Aan de ene kant is de de personele bezetting sterk uitgedund, omdat een deel van de examinatoren onder de risicogroep valt en uit voorzorg thuis zit. Aan de andere kant komen er ook gewoon nieuwe examenaanvragen bij, die op verwerking wachten.
Tilt
"We handelen nu eerst de uitgestelde examens af, die tot 6 mei stonden ingeroosterd", legt Irene Heldens van het CBR uit. "Daarna komt de rest aan de beurt." Het CBR verwacht de achterstand in zes weken te kunnen inlopen. Bij de herstart van de examens sloeg het digitale intake-systeem direct op tilt. Volgens Heldens werkt inmiddels alles weer optimaal.
Die extra lessen kostten een paar centen, maar dat maakt me nu echt niets meer uit
Britta van der Laan, net geslaagd voor rij-examen
Mondkapjes en desinfectie
Rijschool Jan Heezen uit Waalre heeft begrip voor de situatie: "Als iedereen tegelijk en gehaast dat systeem belaagt, loopt het vast. Dat is logisch. Iedereen moet gewoon netjes op zijn beurt wachten, het is even niet anders." De rijschool van Heezen draait zelf ook weer op volle toeren. "We ruimen een kwartiertje extra in om de auto tussen de rijlessen door te desinfecteren. Verder kan iedereen die dat wil, een mondkapje gebruiken." In het 'nieuwe normaal' van de rijvaardigheidsbranche wordt het gebruik van mondkapjes geadviseerd, maar niet verplicht gesteld. Heezen: "Net als de ramen en de airco. Het advies is: ramen dicht en airco zoveel mogelijk uit. Maar we moeten niets. En dat is wel zo fijn met de naderende zomer."
Corona-protocol bij CBR
Ook op het CBR gaat alles net even anders dan normaal. In de lokalen waar theorie-examens worden afgenomen, is de capaciteit flink teruggeschroefd voor het waarborgen van de anderhalvemeter-marge. En ook voor de praktijkexamens is een protocol van kracht: bij de start van een examen ontsmetten examinator én examinant elk hun deel van de auto. Bij het examen zélf gaan de mondkapjes op. De rij-instructeur moet het examen en de uitslag die erop volgt buiten afwachten.
Voor de geslaagde Britta was het mondkapje wat wennen: "Mijn bril besloeg gelijk. Maar dat was snel verholpen. En die extra lessen? Tja, dat kost allemaal extra geld, maar dat maakt me nu echt niets meer uit."
Laat je reactie achter