van Gogh Brabant

De Aardappelrooiers te zien in Vincentre

Het schilderij De Aardappelrooiers van schilder Philip Sadée komt in museum Vincentre in Nuenen te hangen.

Het schilderij is bijzonder omdat het in dezelfde tijd is gemaakt als het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh. Sterker nog Philip Sadée was een grote bron van inspiratie voor Van Gogh die onder meer De Aardappeleters schilderde in de tijd dat de schilder in Nuenen woonde.

"Als kunstenaar uit de Haagse School schilderde Sadée vooral de werkende mens", meldt Vincentre over de schilder. "Daarmee was hij een van de eersten in Nederland die boeren en vissers in hun eigen werkomgeving schilderde. Hij toonde zich sociaal betrokken door armoede en de positie van de vrouw centraal te stellen. Daardoor raakte en inspireerde hij Van Gogh."

Verkoop
Museum Vincentre heeft het doek voor een goede prijs kunnen aanschaffen. De voormalig eigenaar wilde het kunstwerk eerst via Art Dumay  naar een veiling brengen. Deze kunsthandel bracht de eigenaar in contact met het museum. Het museum kon het werk kopen met financiële hulp van stichting De Vrienden van Van Gogh.

Directeur Simone van der Heiden is blij met de aankoop en de manier waarop die tot stand kwam.  "Wij waarderen de betrokkenheid van de eigenaar en Art Dumay bij ons museum."

Het schilderij is vanaf 3 november te bewonderen in museum Vincentre in Nuenen.

Laat je reactie achter