Oscar Vinck

Dutch Design Week afgeblazen - alleen online editie

Vanwege de strengere coronamaatregelen gaat de Dutch Design Week komende maand niet door. Burgemeester Jorritsma heeft dat besloten.

De noodverordening die deze week van kracht is geworden na het uitvaardigen van nieuwe coronamaatregelen door het kabinet, heeft de burgemeester doen besluiten alle geplande bijeenkomsten in het kader van de fysieke Dutch Design Week (DDW) af te gelasten. Dat betekent dat het festival dit jaar uitsluitend door kan gaan in virtuele vorm.

Jorritsma is tot dit besluit gekomen door het snel toenemende aantal coronabesmettingen en de reisbewegingen die de DDW-bezoekers uit binnen- en buitenland met zich mee zouden brengen.

De burgemeester heeft woensdagochtend samen met wethouder Monique List-de Roos (Cultuur en Design) de kwestie besproken met de directie van Dutch Design Foundation (DDF), die DDW organiseert. Jorritsma is zich er zeer bewust van welke enorme klap dit besluit betekent voor de community van designers in Eindhoven: “Tandenknarsend heb ik dit besluit moeten nemen. Design is zo onlosmakelijk met onze stad verbonden, dat een besluit als dit de ziel uit de stad snijdt. Zo voel ik dat ook.”

We hebben oog voor de impact van corona

• Martijn Paulen

Dutch Design Foundation (DDF), de organisatie achter DDW betreurt het besluit maar heeft zeker ook begrip, zegt directeur Martijn Paulen: “We worden in sneltreinvaart ingehaald door de ontwikkelingen van COVID-19 en hebben oog voor de impact, vandaar begrip voor dit besluit. De afgelopen maanden hebben wij samen met de ontwerp community en onze partners ontzettend hard gewerkt aan een bijzondere DDW waarbij relevante ontmoetingen tussen het ontwerpveld en professionele bezoekers centraal stonden."

Eerder was al besloten dat de DDW anders zou zijn dan in andere jaren. Paulen: "Anders dan dat we gewend waren zou het dit jaar een intiem festival worden, dat zowel fysiek als virtueel zou plaatsvinden. De ontwerp community stond klaar om de wereld te laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan het bieden van nieuw perspectief. Het is ongelooflijk pijnlijk dat we in een jaar waarin zij het harder nodig hebben dan ooit, zo worden ingehaald. Dat dit een bizar jaar is wisten we natuurlijk, maar dat het fysieke festival nu, 2,5 week voor aanvang, geen doorgang kan vinden stemt ons ontzettend verdrietig.”

Virtueel alternatief
Om toch actuele ontwikkelingen bij designers te kunnen laten zien, komt er een uitgebeider online-programma. Er werd al nagedacht over een virtueel festival, omdat er al veel beperkingen golden. In eerste instantie zou dat parallel lopen aan de fysieke DDW, maar nu zal dit het internationale hoofdpodium worden. Paulen: “Natuurlijk kan dit de fysieke week niet vervangen, maar we gaan met het virtuele programma verder opschalen om het ontwerpveld zoveel mogelijk ondersteunen bij het creëren van relevante verbindingen”. De komende dagen worden de plannen verder uitgewerkt.

Laat je reactie achter