Studio040

Daklozenopvang 't Eindje eind dit jaar dicht

De daklozenopvang ’t Eindje aan de Mathildelaan in Eindhoven sluit eind dit jaar de deuren. Daarvoor in de plaats komt een 24-uursopvang, op twee andere locaties in de stad.

Die twee opvanglocaties zijn vanaf januari aan de Bellefroidlaan en Barrierweg. Dat zijn gemeente en opvangorganisaties Springplank040, Leger des Heils, Neos en Ervaring die Staat overeengekomen.

“Ik vind het fijn dat we afscheid kunnen nemen van de nachtopvang aan de Mathildelaan. Een wens van mij gaat daarmee in vervulling, want dat is geen locatie waarin mensen de rust kunnen vinden om daarna te proberen hun leven weer op de rails te krijgen'”, reageert zorgwethouder Renate Richters.

De afspraken zijn een gevolg van een nieuwe koers. Eind vorig jaar kreeg de nieuwe aanpak al steun van de Eindhovense gemeenteraad. De aanpak is er veel meer gericht dat daklozen hun leven weer op de rit krijgen, met een baan en onderdak. Daarbij past een goede 24-uursopvang, met niet alleen een slaapplek maar ook een fijne verblijfplaats overdag en ondersteuning. Zo worden daklozen geholpen met het vinden van werk, onderdak, financiën en het weer grip krijgen op het leven. De begeleiding is gericht op zelfstandigheid. 

In totaal ondersteunen vijftien regiogemeenten de opvang, met Eindhoven als centrumgemeente. In totaal kost de opvang voor de komende vijf jaar bijna tien miljoen euro. 

Laat je reactie achter