Dakloze vrouw heeft haar bankje verlaten

De vrouw die al wekenlang op een bankje zit op de Groenewoudseweg in Eindhoven heeft haar bivak verlaten.
Woensdag aan het eind van de middag is de vrouw onder begeleiding van een buurtbewoonster in een taxi gestapt en naar het ziekenhuis gebracht. Dit gebeurde na een gesprek met enkele artsen.

Het is onduidelijk welk traject de 60-jarige Barbara nu in gaat en wat er met haar twee hondjes gaat gebeuren. De vrouw is uit huis gezet door woningcorporatie Sint Trudo omdat ze haar huis telkens ernstig zou vervuilen.

Hulp
De vrouw kwam met haar hele hebben en houden op straat en verbleef rond een bankje aan de Groenewoudseweg. Hulp van instanties weigerde ze en ze wilde ook niet naar de daklozenopvang. Ze was onder meer bang haar honden kwijt te raken.

Na de aandacht van verschillende media kreeg de vrouw hulp vanuit de buurt. Woensdagochtend was er een tent en mobiel toilet voor de zestigjarige vrouw geplaatst. Ook werd er eten gebracht door buurtbewoners.

Handhaving
De gemeente Eindhoven stelt dat het de vrouw niet kan dwingen tot het accepteren van hulp. "Vanwege het zelfbeschikkigsrecht zijn bijvoorbeeld de criteria voor het opleggen van een gedwongen opname (IBS) streng."

Er is wel besloten om te handhaven op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). "Omdat de situatie rondom het bankje aan de Groenewoudseweg voor de buurt en mevrouw zelf uit de hand liep, kon de gemeente niet anders dan vandaag de spullen opruimen en opslaan."

De vrouw heeft na een gesprek met enkele artsen zelf besloten om in de taxi te stappen. De gemeente probeert in samenwerking met de betrokken instanties alsnog tot een passende oplossing voor de dakloze vrouw te komen om een schrijnende situatie zoals de afgelopen weken te voorkomen.

advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen