DAF Museum

'Oud maar niet ouderwets': DAF Museum eert Italiaanse ontwerper

Het DAF Museum wijdt een tentoonstelling aan de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti. De ontwerper was van groot belang voor het uiterlijk van de personenwagens van DAF.

Michelotti ontwierp ruim 1200 auto’s voor onder meer Alfa Romeo, BMW en Fiat. Voor DAF ontwierp de Italiaan onder meer de DAF 44, de eerste DAF-wagen die in het Limburgse Born werd geproduceerd, in de fabriek waar nu VDL-onderdeel NedCar zit.

"Michelotti is enorm bepalend geweest voor het uiterlijk van de personenauto", zegt Geert Vermeer, voorzitter van het DAF Museum. "Dat was hij niet alleen voor DAF maar voor de hele industrie. Hij is één van de belangrijkste Italiaanse auto-ontwerpers. Het mooie aan de tentoonstelling is daarom ook de hoeveelheid schetsen die we kunnen laten zien van wat uiteindelijk de DAF 44 is geworden, maar hij heeft ook de eerste hand gelegd aan de DAF 77, wat uiteindelijk de Volvo 343 is geworden", laat Vermeer weten.

Glasoppervlakte
Over wat Michelotti onderscheidend maakte is Vermeer duidelijk. "De DAF 44 is één van de eerste auto's die geen gril had aan de voorkant. Hij had wel een gril, maar die zit onder de bumper. Bovendien was het in zijn tijd één van de auto's met de grootste glasoppervlakte. Alle bij elkaar maakt het een tijdloos ontwerp. Het is een oude auto natuurlijk, maar hij is niet ouderwets", zegt Vermeer.

Daarnaast is er nog een ander bijzonderheid aan de tentoonstelling volgens Vermeer. "Het is de eerste keer dat er auto's worden tentoongesteld die niet door DAF gemaakt zijn, een unicum voor ons", laat Vermeer weten.

De expositie start op 16 oktober, 100 jaar na Michelotti’s geboorte dag. Zijn zoon Edgardo Michelotti is aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.

Michelotti aan het werk DAF Museum

Laat je reactie achter