Daan de Kort maakt indruk met maiden speech in Tweede Kamer

De Veldhovense oud-wethouder Daan de Kort heeft voor het eerst de Tweede Kamer toegesproken. Hij vertelde zijn collega's over de dag dat hij vrijwel volledig blind werd en hoe hij leerde leven met zijn beperking.

De Kort (28) is een van de jongste Kamerleden. Hij stond hoog op de VVD-kieslijst bij de Kamerverkiezingen van 17 maart. Tot zijn benoeming in de Kamer was hij wethouder in Veldhoven.

Zijn eerste speech was onderdeel van een debat over het pensioenstelsel. Bij een maiden speech is het gebruikelijk dat andere Kamerleden niet interrumperen. Veel Kamerleden gebruiken hun eerste spreektijd om iets persoonlijks te vertellen. De Kort deed dat ook: Hij vertelde hoe hij op 15-jarige leeftijd binnen één dag bijna zijn gehele zichtvermogen kwijtraakte, en over de invloed doe dat op hem als puber had.

De Kort verwees daarbij impliciet naar de manier waarop de VVD kijkt naar beperkingen in het leven: Hij gaf aan dat hij blij is dat hij zelf kan bepalen hoe hij hiermee omgaat. Daarbij noemde hij zelfs zijn carrière als DJ Braille.

Bekijk hier de volledige toespraak:

Na afloop kreeg De Kort niet alleen in het parlementsgebouw maar ook online complimenten voor zijn persoonlijke verhaal.

Laat je reactie achter