Studio040 / Alain Heeren

Cultuursector in zwaar weer: ‘Zonder overheidssteun redden we het niet’

De gevolgen van de coronacrisis in de Eindhovense cultuursector worden pijnlijk duidelijk. Extra overheidssteun is nodig om overeind te blijven, laten de directeuren van het Muziekgebouw en Parktheater weten.


“We krijgen drie miljoen euro subsidie, maar zeven miljoen eigen inkomsten. En die zijn na half maart verdwenen, terwijl je probeert iedereen in dienst te houden. Daar hebben we  hulp bij nodig. Maar met die hulp zijn we er nog niet. We zitten hier nog jaren mee”, zegt Giel Pastoor, directeur van het Parktheater.

Alle hens aan dek
De kosten lopen  gewoon door, maar horecainkomsten en sponsorgelden vallen grotendeels weg bij de grote instellingen. Ook bij het Muziekgebouw is het alle hens aan dek. De extra financiële steun van rijksoverheid en gemeente is bittere noodzaak. “Zonder overheidssteun is het niet te doen. Ticketverkoop, horeca, sponsoring: het valt allemaal weg. En de vaste lasten lopen door.”

'Steunpakket nog niet genoeg'
De rijksoverheid kwam al met een pakket van 300 miljoen euro voor de noodlijdende cultuursector. Ook de gemeente Eindhoven legde drie miljoen opzij. Volgens het Muziekgebouw is dat nog niet genoeg. Vringer: “Daarom moet er druk op de landelijke overheid blijven, om geld voor huurcompensatie te bieden. Dat is voor ons het grootste probleem, met een huur van twee miljoen euro per jaar.”

Rendabel
Cultuurpodia mogen inmiddels maximaal dertig mensen per voorstelling toelaten. Volgende maand gaat dat naar een maximum van honderd. Rendabel is het allemaal nog niet. Filmhuis Natlab moest al medewerkers ontslaan. En als de crisis te lang duurt, gebeurt hetzelfde bij Parktheater en Muziekgebouw. “Het is onzinnig om te denken dat als je programma en het publiek minder wordt, dat de organisatie dan niet geraakt wordt. Op termijn moeten we mogelijk stappen zetten die heel verschrikkelijk zijn”, aldus Pastoor.

Drie maanden waren het Parktheater en het Muziekgebouw dicht. Deze week openen de twee instellingen weer voor het eerst de deuren. Voor het gehele interview met de twee directeuren, kijk hier.

Laat je reactie achter