Parktheater Studio040 / Alain Heeren

Cultuurinstellingen moeten shows verplaatsen of afblazen

Geplande optredens proberen te verplaatsen naar een andere datum, of toch afblazen? Dat is waar cultuurinstellingen in de stad nu achter de schermen druk mee bezig zijn.

Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen moeten organisaties schakelen. Vanaf woensdagavond mogen cultuurpodia nog maar maximaal dertig mensen huisvesten tijdens een voorstelling of optreden. De regeling duurt vooralsnog een maand.

Creatief
Het Eindhovense Parktheater zoekt nu naar een oplossing voor voorstellingen waarvoor meer dan dertig kaarten zijn verkocht. "We hebben de komende maand al meerdere voorstellingen voor honderd man. Dat was het maximum. We waren al creatief. Theatermakers spelen bijvoorbeeld twee of drie voorstellingen op één middag. Dat schema kan nu niet meer. We zijn nu dus druk in overleg met artiesten om te kijken wat mogelijk is. Dat wordt dan verplaatsen of cancelen", legt Carla Evers van het Parktheater uit.

Rendabel
Voor veel artiesten is een maximum van dertig geen uitkomst, voorspelt Evers. "Dertig mensen in een zaal. Dan krijg je te weinig respons uit de zaal. Ook is het financieel vaak niet rendabel." Als een artiest wel naar een alternatief wil kijken, maar er zijn meer dan dertig kaarten verkocht, dan nog kan een voorstelling soms worden verplaatst. Evers: "Wie van de bezoekers ga je dan nee verkopen, en wie wel? Zoiets als een loting, dat willen we niet."

Livestream
De Effenaar heeft diverse optredens voor komende maand waar honderd man aanwezig mochten zijn, geschrapt. Directeur Jos Feijen laat weten dat het poppodium nu aan het onderzoeken is of het mogelijk is om soms een kleiner programma met dertig man te laten doorgaan. Dat is dan met een livestream, zodat het ook mogelijk is om vanuit thuis te kijken. “We gingen al uit van een 'worst case scenario'. De nieuwe maatregelen kwamen dus niet als grote verrassing voor ons”, zegt Feijen. Hij verwacht dat de maatregelen langer dan de aangekondigde vier weken gaan duren. “De nieuwe maatregelen doen pijn maar we houden vol”, gaat Feijen verder. “Ik vind het terechte maatregelen. Volksgezondheid is belangrijker dan met elkaar een gezellige avond hebben.”

Pijnlijk
Eerder dit jaar heeft de Effenaar de helft van het personeel moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. Daarom ziet Feijen geen verdere gevolgen in de toekomst. “We hebben toen bewust fors ingegrepen. Dat was pijnlijk om te doen. De nieuwe maatregelen hebben daarom nu financieel weinig gevolgen. We zijn dus aan het kijken hoe we door middel van livestreams door kunnen gaan.”

Laat je reactie achter