Designsector wil meer betrokkenheid in de stad
De tijd waarin we nu leven brengt behoorlijk wat complexe problemen met zich mee. Om daarmee om te kunnen gaan moet er in de hele stad op een creatieve manier samen worden gewerkt, zonder angst voor verandering en denkend als een ontwerper. Dat is de conclusie uit een rapport dat de Eindhovense designsector heeft gepresenteerd.
De creatieve sector moet daarom meer betrokken worden bij alle belangrijke ontwikkelingen in de stad. Zo moet er een designraad komen, een speciaal designbeleid en moeten ontwerpers betrokken worden bij alle belangrijke veranderingen in Eindhoven. Allemaal punten die staan beschreven in de designvisie van het Eindhovense designveld die maandag is gepresenteerd aan wethouder Cultuur en Design Saskia Lammers. In het plan, dat geschreven is door 25 ambassadeurs van de ontwerpsector, staat een visie voor de jaren 2023 tot en met 2030 beschreven.
“Als je op dezelfde manier blijft kijken naar de problemen van nu, krijg je ook de antwoorden van nu”, vertelt Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation. “Ontwerpers hebben een nieuwe kijk op dingen en zo komen er misschien nieuwe manieren om vraagstukken aan te pakken”, legt hij uit.
Designraad
In het plan wordt ook een designraad genoemd. Die moet er al in 2025 komen. Volgens Paulen zijn er veel verschillende stemmen in de designwereld. Die krachten moeten gebundeld worden. Verschillende opleidingen, disciplines en makers gaan samen kijken hoe de visie vormgegeven moet worden. “Een goed en logisch klankbord met meer overleg onderling. Die kunnen kijken wie er waar betrokken bij zou moeten worden”, legt Paulen uit. Dat kan voor bedrijven, voor de gemeente of voor het veld zelf zijn.
Volgens het plan moet er ook vanuit de gemeente een designbeleid komen en een gedeelde design-onderzoeksagenda voor de hele regio. Maandagmiddag wordt de designvisie aan wethouder Saskia Lammers gepresenteerd. De gemeente kijkt dan hoe het plan past in het beleid.
Hoewel Eindhoven verschillende creatieve centra heeft, komen er broedplaatsen te kort, staat in het rapport. In 2025 moet er een nieuw soort Natlab komen - en dan wordt niet de bioscoop bedoeld, maar een laboratorium waarin naar hartenlust geëxperimenteerd kan worden. In dat Natlab 2.0 moeten bijvoorbeeld verschillende onderwijsinstellingen hun lessen samen kunnen laten komen. Ook is de bedoeling dat hier Eindhovenaren, ingenieurs en designers samen kunnen ontwerpen. Sowieso moeten onafhankelijke en nieuwe designers de garantie hebben dat ze ruimte hebben om te kunnen experimenteren en ontwikkelen.
Trots
Het plan is een advies voor de komende zes jaar. In de toekomst moet de designsector in Eindhoven meer geïntegreerd zijn in het beleid van de stad. “Eindhoven heeft al een ontzettende voorsprong op dit gebied. Door met de vier elementen samen te experimenteren en floreren kunnen we met die sterke kracht die voorsprong behouden”, legt Paulen uit. “Ik denk dat Eindhovenaren al trots zijn op de pioniersgeest van Eindhoven, onze uitvinders mentaliteit. Ik hoop dat ze die trots ook echt blijven voelen.”
Laat je reactie achter