Pixabay

Corporaties: Eindhoven moet grond verkopen voor sociale huurwoningen

De gemeente Eindhoven moet grond beschikbaar stellen aan de corporaties, zodat zij versneld sociale huurwoningen kunnen bouwen in de stad. Dat stellen de corporaties in een brief aan de gemeenteraad.

"Locaties zijn schaars en commerciële ontwikkelaars kunnen meer bieden voor grond dan wij. Weliswaar kan bedongen worden dat ontwikkelaars voor een deel sociale huurwoningen moeten realiseren, maar in de huidige markt betalen wij dan torenhoge prijzen aan die ontwikkelaars. Daarom pleiten wij ervoor dat de gemeente haar gronden verkoopt aan de corporaties", schrijven de directeuren van Sint Trudo, Woonbedrijf, Thuis en Wooninc. 

De maatregel moet volgens de corporaties helpen om snel meer betaalbare woningen te kunnen bouwen, voor lagere- en middeninkomens. "Wij willen meer en ook sneller bouwen. Daar hebben we hulp bij nodig, ook uw hulp", is de noodkreet van corporaties aan de lokale politiek. 

De corporaties verwachten bij de versnelling ook veel van gestandaardiseerde bouw. Zulke woningen zijn goedkoper en kunnen snel worden neergezet. De sociale huisvesters denken dat de gemeente ook kan helpen door extra ambtenaren aan te stellen die zich specifiek bezighouden met het sneller bouwen van huizen. 

De regio Eindhoven kampt net als andere delen in het land met een wooncrisis: er is veel meer vraag dan aanbod. Dat geldt voor zowel de koop- en huurmarkt. Woensdagavond debatteert de Eindhovense gemeenteraad over de versnelling van de bouwproductie.

Laat je reactie achter