bij de Testraat in eindhoven Frits Philips lyceum

Coronatest is ‘leuk uitje’ in kindvriendelijke teststraat

Omdat de vraag naar coronatests voor kinderen sterk toenam, richtte de GGD een speciale teststraat in voor peuters en kleuters op de XL-locatie bij de kunstijsbaan in Eindhoven.

Op weg naar hun test, passeren de kleintjes een parcours vol ballonnen, vlaggetjes en paaseieren, om ze wat af te leiden van wat komen gaat. Volgens de GGD hangt die spanning vooral af van de rust of het gebrek daaraan bij papa of mama. “Zijn zij rustig, dan is het kind meestal ook wel op zijn gemak”, zegt Lotte, een zogenoemde bemonsteraar bij de GGD. Chantal Weise is vandaag met zoon Jesse (6) speciaal vanwege de kindervriendelijke coronastraat vanuit Budel naar Eindhoven gekomen. “Maar ik maak me er drukker om dan hij”, lacht ze. “Hij heeft geen idee wat er gaat komen. Ik heb vooral vermoedens. Angst voor het onbekende. Ben zelf nog nooit getest.”

Leuk uitje
Eenmaal binnen ondergaan de kinderen dezelfde test als volwassenen. Maar ook hier is de entourage anders. Met wat meer geduld en uitleg van het personeel. “Ik ga eerst kiezen met ze tellen”, legt bemonsteraar Lotte uit. “Natuurlijk vertel ik ze wel wat er gaat gebeuren, maar tegelijk dat dat snel voorbij is. Ook kunnen ze ondertussen een filmpje kijken.” Nog voor Jesse Weise goed en wel in de gaten heeft wat er zojuist gebeurd is, mag hij al weer gaan. “Dat was het al”, zegt zijn moeder, zelf nog het meest opgelucht. Een andere moeder heeft zich helemaal vermaakt met haar zoon. “Het was echt een uitje voor ons.”

Het was echt een leuk uitje voor ons

• Moeder en zoon (7) na bezoek aan kindvriendelijke teststraat

Scholen weer open
De GGD heeft geen eenduidige verklaring voor de sterke toename van het aantal testaanvragen voor kinderen. Vermoedelijk hangt het samen met de opleving van het coronavirus door de Britse variant en het feit dat kinderen weer naar school gaan. Voortaan moeten alle kinderen van één klas in quarantaine, als bij één van hen corona wordt vastgesteld. Na vijf dagen kunnen ze zich laten testen. Is die test negatief, dan kunnen ze weer naar school. Kinderen die zich niet laten testen, moeten tien dagen in quarantaine.

Laat je reactie achter