Studio040 / Alain Heeren

Coronaproof Sinterklaashuis in Eindhovense Steentjeskerk geopend

Het was even spannend of Sint en zijn pieten hun intrek zouden kunnen nemen in de Steentjeskerk vanwege het coronavirus, maar zaterdag - een week later dan gepland - ging het Sinterklaashuis, na het nemen van verschillende maatregelen, toch open. Tot grote vreugde van de goedheiligman, pieten en kinderen.

'We zijn heel blij dat het is doorgegaan. We hebben de nodige maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen. De disco gaat niet door, omdat dansen met elkaar op dit moment niet slim is. Er zijn tijdsloten, zodat niet iedereen tegelijk komt. Daarnaast hebben we een touw gespannen tussen de looproutes van ouders en kinderen, zodat er nog meer afstand gehouden kan worden', legt organisator Olof van Gelder uit.

Ook Sinterklaas keek even raar op toen hij na een lange boottocht vanuit Spanje, via Zwalk uiteindelijk aankwam in Eindhoven. 'Het is vreemd, want wij (Sint en pieten, red.) willen natuurlijk kinderen een hand geven en op schoot hebben, maar dat kan dit jaar jammer genoeg niet. Maar het allerbelangrijkste voor ons is wel mogelijk: het zien van al die blije kindergezichten', vertelt de Sint met een lach op zijn gezicht.

Sinterklaashuis
En dat de kinderen het naar hun zin hebben, blijkt wel uit de reacties tijdens de rondleiding. 'Heel leuk', zegt een jonge bezoekster. De kinderen mogen onder meer de bakkerij, de pakjeskamer en de postkamer zien. Bovendien kunnen ze ook een pietendiploma behalen. Daarvoor moeten de bezoekers over daken lopen, pakjes in de schoorsteen gooien en pakjes stapelen. En er blijkt talent tussen te zitten. 'Ja, sommige kinderen mogen zich - als ze wat ouder zijn - zeker bij ons melden om piet te worden', vertelt een piet. 

Het Sinterklaashuis is nog te bezoeken tot en met 5 december. Daarna vertrekt Sinterklaas met zijn pieten weer richting Spanje. De goedheiligman verwacht tot die tijd zo'n 7500 bezoekers te mogen ontvangen.

Laat je reactie achter