Studio040| Alain Heeren

Supporters balen van maatregelen: "k.u.t. zeggen we dan op z'n Stratums"

Door de nieuwe coronamaatregelen zijn er de komende drie weken geen supporters welkom bij sportwedstrijden. Zo ook niet bij voetbal. Een hard gelag voor de supporters? Die balen, maar zijn vooral realistisch.

Stel, je hebt net voor een paar honderd euro je seizoenkaart verlengd. Maar omdat de coronabesmettingen zo hoog oplopen kun je weer thuis op de bank gaan zitten in je Kaj de Rooij of Nick Viergever-shirt.

Incidenten
En het ging nog wel zo goed, bij FC Eindhoven bijvoorbeeld. "Het is bij ons natuurlijk sowieso al rustiger dan bijvoorbeeld bij Feyenoord maar ik vond het goed gaan. In het algemeen door het hele land eigenlijk wel, op wat incidenten na", zegt voorzitter van Supportersvereniging Eindhoven John van den Dungen. "Dat we nu niet meer mogen komen is klote. K.u.t. zeggen we dan op z'n Stratums."

Een mening die Harrie Timmersmans van Supportersvereniging PSV deelt: "We gingen er echt op een gedisciplineerde manier mee om, in mijn beleving." De verloren euro's zijn zuur maar voor de heren geen ramp. Timmermans: "We wisten als kaarthouders dat we een risico namen door te verlengen, dat het een subsidie aan de club zou kunnen zijn." Van den Dungen voegt toe: "Ja ach, we steunen de club ermee, daar moeten we achter blijven staan."

We kunnen onszelf wel de hele dag in de put gaan praten maar dan zitten we straks collectief aan de prozac

• Harrie Timmermans - supportersvereniging PSV

Toch moeten we vooral niet overdrijven met z'n allen. "We kunnen onszelf wel de hele dag in de put gaan praten maar dan zitten we straks collectief aan de prozac", lacht Timmermans. "Het is wat het is. Daar moeten we niet over gaan piepen. Ik heb vooral begrip voor de maatregelen, de volksgezondheid is nu gewoon belangrijk."  Van den Dungen: "Ik kan het wel begrijpen maar om meteen zonder publiek te spelen vind ik wat overdreven. We zitten buiten en het waait er hier flink doorheen in het stadion", lacht hij.

Barcelona - Bayern München
Ook voor de spelers heeft spelen voor een lege tribune effect. "Ik ben ervan overtuigd dat het impact heeft. Het publiek voelt aan wanneer de ploeg net een beetje steun nodig heeft, beïnvloedt de scheidsrechter en de tegenstander. Bijvoorbeeld Barcelona tegen Bayern Mücnhen was met publiek nooit 2-8 geworden", stelt Timmermans. Maar toegevoegd stadiongeluid? "Ik ben een old school supporter. We moeten de rauwe werkelijkheid van de lege stadions tot ons nemen. Ik heb niks met die snufjes."

En nu? Nu rest niks dan afwachten en de rit uitzitten. "Maar ik denk niet dat we over drie weken weer naar wedstrijden kunnen", zegt Van den Dungen. "We wachten af. Het is niet anders."

Laat je reactie achter