Studio040 / Tim Vellinger

Coronakanjers: 'Je wilt er niet aan denken dat het rioolwater niet meer gezuiverd wordt'

Tijdens de coronacrisis blijven de werkzaamheden van waterschap De Dommel gewoon doorgaan. Wel zijn er flink wat aanpassingen verricht.

Elke kantoormedewerker werkt nu thuis, maar de vitale processen lopen zoveel mogelijk door. "De medewerkers die in bijvoorbeeld het water zuiveringsproces werken. Die moeten wel naar hun werk komen", zegt watergraaf Erik de Ridder. "Deze medewerkers werken nu in kleinere, vaste groepen. In normale omstandigheden wisselen medewerkers wel eens van locatie. Nu zijn ze locatiegebonden. Als je ingedeeld bent in Eindhoven, dan geldt dat voor de gehele periode. Zo proberen we er voor te zorgen dat de besmettingskans zo klein mogelijk blijft.

Het virus is niet aangetroffen in het drinkwater. Mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken.

• watergraaf Erik de Ridder

"Je wilt er niet aan denken dat het rioolwater niet meer gezuiverd wordt", gaat De Ridder door "Binnen korte tijd wordt het een enorme bende in de stad en omgeving. Dus de zuiveringen moeten echt doorgaan. Dat proberen wij te doen met een minimale bezetting. Om besmettingsrisico’s zo veel mogelijk te beperken."

Eerder deze week werd bekend dat het coronavirus ook in ons rioolwater is gevonden. Maar daar hoeven we ons volgens De Ridder ons geen zorgen over te maken: "Het is onderzocht. Het virus is inderdaad gevonden in ons rioolwater, maar daar zit wel vaker een virus in. In ontlasting zit natuurlijk allerlei viezigheid. Wij zuiveren alles eruit. Een extern bureau heeft het water, dat wij weer de natuur in sturen, onderzocht. Het virus is niet aangetroffen in dát water. Dat water blijven we ook  testen. Over ons drinkwater hoeven mensen zich al helemaal geen zorgen te maken. Daar gelden hele strenge eisen voor." Het drinkwater in onze regio wordt verzorgd door BrabantWater.

Laat je reactie achter