Coronahulp-groep Eindhoven groeit als kool

Ruim 5000 leden in iets meer dan één week tijd, wist de Eindhovense Maartje de Vries aan zich te binden, nadat ze op Facebook een soort marktplaats voor vraag en aanbod van coronahulp begon. "Mensen willen in deze barre tijden graag iets doen voor een ander".
Als er al iets positiefs valt op te merken uit de corona-crisis dan is het wel de plotselinge golf van dienstbaarheid die over het land waart. Men stuurt elkaar kaartjes, doet boodschappen of kookt voor een ander, laat andermans hond uit of is 'slechts' aanwezig om even te luisteren. Tijdelijk aan huis gekluisterde burgers bieden zich massaal aan om buren en andere medeburgers in nood een handje toe te steken. Van jong tot oud en over alle lagen van de bevolking heen: de doorgaans individualistische en gejaagde mens is nu de tijd even stilstaat, weer een groepsdier geworden.
Koppelpunt van hulpvraag en -aanbod
De sterke behoefte om anderen te helpen, inspireerde de Eindhovense Maartje de Vries tot het oprichten van een speciale Facebookgroep. 'Coronahulp Eindhoven' heet dit koppelpunt van lokale hulpaanbieders én -vragers. Ruim 5000 mensen hebben zich er al ingeschreven. Veel meer hulpbieders dan -vragers, opvallend genoeg. Of is dat niet opvallend?
Men wil iets doen, juist in deze tijd
De Vries: "In dit soort tijden - ik merk het ook bij mezelf - ontstaat er bij veel mensen de drang om iets te doen. Om iets nuttigs bij te dragen. Om de ander te helpen. Terwijl de behoefte om die hulp te claimen of aan te vragen een stuk lager is. En vergeet niet, we zitten pas net in deze crisis. Voor veel mensen is het nog te overzien. Daar komt bij dat veel mensen die best hulp kunnen gebruiken, helemaal niet op Facebook zitten." 

De Vries hoopt dan ook dat organisaties die wél nauwe banden hebben met kwetsbare mensen, zich bij haar en de groep melden. "Dan kan ik de koppeling maken met al die extra handjes, die zich hier aanbieden."
Het geeft ontzettend veel voldoening om iets te kunnen doen voor iemand die het moeilijk heeft

Claire Marcus

Soep
Eén van degenen die zich bij de groep meldden, is de Eindhovense Claire Marcus. Ze kookt maaltijden en soepen, die haar broer bezorgt bij ouderen die deze dagen thuis moeten blijven. De ingrediënten haalt ze op bij horeca-ondernemers, die door de crisis met hun voorraden zitten opgescheept. "Het geeft ontzettend veel voldoening om iets te kunnen doen voor iemand, die het moeilijk heeft", verklaart Marcus haar deelname. "Daar worden wij ook een beetje vrolijk van."

Ook op andere plekken in de regio zijn vergelijkbare online 'marktplaatsen' voor bieders en ontvangers van coronahulp ontstaan. Geldrop en Mierlo-Hout, maar ook het Eindhovense stadsdeel Stratum hebben een eigen coronahulpgroep op Facebook.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen