Coronacrisis inspireert Eindhovense kledingontwerpers
De coronacrisis inspireert de kledingontwerpers van de Eindhovense Fashion Tech Farm tot nieuwe inzichten en ontwerpen. Ze ontwikkelden samen met de TU/e een mondkapje, dat behalve goed oogt, ook nog eens goed werkt en past.
De snelle run op mondkapjes heeft de vraag naar de kwaliteit ervan wat op de achtergrond verdreven. Het verleidde de kledingdesigners van de Eindhovense Fashion Tech Farm en maar liefst drie faculteiten van de TU/e om de handen ineen te slaan. De TU/e'ers onderwierp een selectie uit het huidige mondkapjesaanbod aan een test. “Ze verschillen erg in de mate waardoor je er kunt ademen en waarin ze kleine vochtdeeltjes doorlaten”, legt Leo Pel van de faculteit Natuurkunde van de TU/e uit. “Dat heeft ook met de pasvorm ervan te maken." Met de lessen van de TUe gingen de ontwerpers van de Fashion Tech Farm aan de slag. Twee van hen: Jessica Joosse en Fabienne van der Weiden van het het kledinglabel ‘Labeledby’, verkochten inmiddels al meer dan honderd geperfectioneerde mondkapjes. Ondanks de tests verdienen de mondkapjes volgens Pel niet het predikaat ‘gecertificeerd’. “Die naam is alleen voorbehouden aan de medische mondkapjes die door het RIVM worden verstrekt. Maar je kan met deze ook heel goed voor de dag komen, hoor”
NU veranderen
Voor de designers van de Fashion Tech Farm vormt de coronacrisis een uitgelezen kans om de kledingindustrie definitief te veranderen. Ontwerpster Marina Toeters: “Deze crisis toont aan dat er veel mis is met de manier waarop we de wereld hebben ingericht en dat het anders moet. Wij zijn als ontwerpers ook erg gemotiveerd om daar oplossingen voor te bedenken. En daar moeten we niet mee wachten. We moeten naar duurzamere en lokale productie en ook naar meer empathie voor de ander. Desnoods op afstand van elkaar.”
Langer afwachten en toekijken, is geen optie. We moeten de kledingindustrie NU veranderen
Marina Toeters, kledingontwerpster
On demand
Ook bij collega-ontwerpster Malou Beemer geen gebrek aan inspiratie. “Het is wat mij betreft heel belangrijk dat de industrie ‘on demand’ wordt, dat je snel kan reageren op een kledingbehoefte. Daarbij probeer ik kleding wat minder modegevoelig te maken. Op een manier dat het langer leuk blijft en interessant om te dragen. De fast fashion van nu is zo goedkoop, dat mensen maar blijven kopen en niet worden geprikkeld om in hun kast te kijken wat ze al hebben. Uiteindelijk zou ik wel toe willen naar een kledingstuk die als een soort tweede huid werkt. Die met je mee verandert op het moment dat je het warm krijgt of zodra het regent."
Laat je reactie achter