Trudo

Corona-noodopvang dicht; Oost-Europeanen weer op straat aangewezen

De tijdelijke noodopvang voor daklozen in het Klokgebouw, die geopend werd door de coronamaatregelen, is donderdag weer gesloten.

De opvang werd maandag 9 november geopend om maximaal 50 mensen op te vangen die geen gebruik mochten of wilden maken van de reguliere daklozenopvang. Gemiddeld maakten zo’n 30 mensen gebruik van de noodopvang in het Klokgebouw.

Het gaat vooral om Oost-Europese arbeiders die hun onderdak kwijt raken nadat ze hun baan verloren. De groep die gebruik maakte van de opvang is daarom vanaf nu weer op de straat als verblijfplaats aangewezen.

Thijs Eradus van Springplank040 laat weten te balen van de beslissing om de noodopvang te sluiten. “Het gaat toch om zo’n dertig mensen die de komende tijd weer zijn gedwongen op straat te verblijven”, zegt Eradus. “Je zag het gisteren al, de eerste nacht dat we dicht waren, dat er meteen wat overlast ontstond rond het Klokgebouw.”

Overbruggingsperiode
Hoewel van te voren duidelijk was dat het om een tijdelijke opvang ging door de coronamaatregelen, hoopte Eradus dat de opvang open kon blijven. “De opvang was van korte duur, maar er komt een winter aan waarin we ook noodopvang aanbieden. Als het twee nachten achter elkaar vriest kunnen we de opvang permanent openen. Dan blijven we open tot maart. We hadden gehoopt dat de gemeente over het hart zou strijken en we die overbruggingsperiode open konden blijven. Helaas is dat niet het geval.”

Kosten gemeente
Overigens heeft Eradus ook begrip voor de gemeente. “Als de opvang open moet door corona, zijn de kosten voor de rekening van het rijk. Nu moet de gemeente die kosten zelf betalen.”

Behalve voor de daklozen in de stad, is de sluiting voor Springplank040 ook niet handig. “Wij moeten weer afschalen in het personeel dat we moeten inzetten. Extra beveiligers die we hebben ingehuurd zijn niet meer nodig. Daarbij hebben we zelf ook extra kosten en uren gemaakt om de noodopvang in korte tijd op te zetten, terwijl het door corona al een zwaar jaar is.”

Klaar voor gebruik
Mocht de winteropvang binnenkort opengaan, staat de locatie wel direct klaar om in gebruik te worden genomen. “De bedden en alle voorzieningen blijven gewoon staan, zodat wanneer het koud wordt we weer direct mensen kunnen ontvangen”, laat Eradus weten.

Laat je reactie achter