Plannen voor museum Complex gepresenteerd
Futurelab Complex is voor jong en oud, voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.
Wie in de toekomst een bezoek brengt aan futurelab Complex komt met meer vragen naar buiten dan je had toen je naar binnen stapte, zegt Chris Sigaloff. Complex gaat over ontdekken, experimenteren, educatie, technologie, kennis, design en samenwerking. Het gaat over de toekomst en innovatie aan de hand van maatschappelijke vraagstukken. Volgens Sigaloff zijn dat de waarden die bij het DNA van de Brainportregio horen.
Ze heeft de afgelopen maanden als verkenner gewerkt aan het ondernemingsplan voor future lab Complex.
De plannen zijn gisteravond gepresenteerd aan de Eindhovense gemeenteraad.
Lees verder onder de video
Complex wordt geen traditioneel museum. Zo een waar je naar binnenstapt, een route loopt en via de museumshop weer naar buiten gaat. In Complex komen exposities, lezingen, workshops en interactieve programma's met publiek aan de hand van actuele thema's, zoals eenzaamheid of de toekomst van de afvalproblematiek.
Waar Complex gaat komen is nog niet duidelijk. Het Evoluon is een logische gedachte, maar ook het VDMA-terrein is één van de locaties waarover wordt gedacht. 'Maar Complex kan ook een nomadisch karakter krijgen', zegt Sigaloff. 'Het hoeft niet statisch op één plaats te zijn. Het kan op verschillende plaatsen die laagdrempelig zijn. De supermarkt, de Heuvel, scholen'.
Sigaloff heeft het stokje nu overgedragen aan Frits Lintmeijer. Hij is benoemd tot interim-directeur. Hij gaat zich tot juni bezighouden met de organisatie van Complex, de financiën en een sterk inhoudelijk programma.
Het initiatief voor een ‘museum’ of laboratorium op het gebied van design en technologie komt van de gemeente Eindhoven en is nu ondergebracht in een stichting met de Dutch Design Foundation, TU/e, Design Academy Eindhoven en MU Hybrid Art House. Het Van Abbemuseum is samenwerkingspartner. Het initiatief wordt verder gedragen door het Brainport-netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
Voor het initiatief is een financiering aangevraagd bij het ministerie van OCW. Dat stelt jaarlijks een miljoen euro beschikbaar, maar of dat dan ook naar Eindhoven komt is nog niet zeker. Daarover beslist 4 juni de Raad voor Cultuur.
Laat je reactie achter