Commissaris: "stevig ingrijpen in Waalre"
Commissaris van de Koning Ina Adema vindt dat de situatie in Waalre vraagt om 'een stevige interventie'. Wel geeft ze de lokale politiek nog de kans om zelf orde te scheppen in de chaos.
Adema kwam vrijdag voor het eerst met een reactie op de situatie in Waalre na vragen van Studio040 sinds haar aantreden in oktober. Met de politieke crisis in Waalre heeft ze toen een hoofdpijndossier geërfd. Haar voorganger Wim van de Donk stelde vlak voor zijn vertrek waarnemend burgemeester Boelhouwer aan om de boel weer bij elkaar te krijgen in de gemeente. Daar hadden de wethouders het vertrouwen in voormalig burgemeester Brenninkmeijer opgezegd.
De burgemeester en college hielden dat vervolgens een maand stil voor de gemeenteraad, waardoor de vlam in de pan sloeg. Onder druk van voormalig commissaris Van de Donk deed burgemeester Brenninkmeijer een stap opzij, zodat Boelhouwer zijn taken tijdelijk kon overnemen. Inmiddels ligt de waarnemend burgemeester overhoop met de gemeenteraad.
Volle brievenbus
De brievenbus van Adema zat de afgelopen maand dan ook behoorlijk vol. Aan het begin van de maand meldde Boelhouwer zich, om over de bevindingen van zijn eerste 250 dagen te rapporteren. De waarnemend burgemeester schreef dat hij zich ernstige zorgen maakte over het politieke klimaat en sprak openlijk zijn twijfel uit over het voortbestaan van Waalre als onafhankelijke gemeente.
Daarna volgde een ontstemde brief van de gemeenteraad, die de inhoud van Boelhouwers brief in de pers had vernomen. Vorige week kwam daar een brief overheen waarin zes van de acht fractievoorzitters nogmaals hun ongenoegen uitspraken. Verder kondigden zij aan op 31 met de waarnemend burgemeester in gesprek te gaan over zijn brief.
Inmiddels is duidelijk dat de partijen het niet eens kunnen worden over de gespreksleider. De raad wilde het debat laten leiden door Jos Tielen, over wie Boelhouwer twijfels had vanwege zijn banden met Studio040. Het tegenvoorstel van de waarnemend burgemeester om twee gespreksleider in te huren, stuitte op onwil bij de raad.
‘Stevige interventie’ nodig
De ogen zijn inmiddels ook op de commissaris gericht. Zij staat in politieke hiërarchie boven de partijen. Haar reactie op de brievenstroom is kort maar krachtig:
“De commissaris heeft kennis genomen van de brief. De situatie in Waalre vraagt om een stevige interventie en er worden stevige woorden gebruikt. De commissaris beraadt zich en neemt de brief mee in haar contacten met de raad. Daar hoort het gesprek in eerste instantie gevoerd te worden.”
Gaat de commissaris in gesprek met de raad, of gaat ze ingrijpen? “De commissaris wacht de gesprekken in Waalre af en grijpt niet in,” laat haar woordvoerder weten. Ze heeft tijd gewonnen om zich nog even op haar strategie te beraden.
Laat je reactie achter